Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyógytó növényeink

Hétről hétre bemutatunk Neked egy gyógynüvényt, amely éppen abban az időben szedhető frissen. Elmondjuk mindazt, amit érdemes tudnod róla ahhoz, hogy bátran, biztonságosan használhasd.

Csalán - Étel, Ital, Ruházat

A csalán a népi gyógyászat igen sokoldalúan felhasznált növénye, de nem csupán mint gyógynövényt tartják számon, hanem rostos szárából kiváló minőségű szőttest is készítettek. Gyógyászati szempontból tavasszal a felső hajtásvég a leghatékonyabb, ősszel a növény gyökerét gyűjtjük. 

Citromfű - A hosszú élet titka

A citromfűnek azt a tulajdonságát, hogy eloszlatja a búbánatot a füves emberek régóta dicsérték, és a depresszió elleni illatterápiában is sokáig fontos szerepe volt. Egykor azt tartották, a citromfű valósággal életre kelti az embert. 

Közönséges cickafark - A nők védelmében

A cickafarknak igen sok változata létezik, azonban gyógyászati célra a közönséges- és a mezei cickafark a használatos. Ezt a növényt a nők részére teremtette a Jóisten. Óvja, védi a női szerveket, de óvatosan kell használni a teáját.

Szöszös ökörfarokkóró - A sokarcú

Teának főzve csillapító s enyhén izzasztó szer a meghűlésnél, tüdőkatarrusnál, vérhasnál és vérköpésnél.
Külsőleg végbélfájdalmat enyhíthetünk, ha a leveleket tejben megfőzve borogatásként alkalmazzuk. Bőrrepedésnél ugyanígy járunk el.

Mezei katáng - Saláta vagy gyógynövény

A Mezei katáng (Katángkóró) gyökerét és zsenge leveleit már régóta ételként fogyasztották. A régi magyar konyha salátának használta fel nyár elején. Már az ókorban is általános volt a gyökér és a levelek fogyasztása, mert gyógyhatást tulajdonítottak nekik. Plinius is utalt arra, hogy hasznos máj-, vese-, gyomor- és hólyagbántalmak ellen. 

Bojtorján - A Föld ajándéka

A bojtorján Magyarországon mindenütt megtalálható. Alig elágazó, karó alakú gyökere 5-6 centiméter vastag, 20–25 centiméter hosszú, az első évben tömör, húsos. Gyógyászati célokra ezt gyűjtik. Drogjának főzete vizelethajtó, izzasztó, epe- és vesekőoldó valamint vértisztító hatású. 

Fekete Bodza - Az ezerarcú

A bodza általános vértisztító, izzasztó és vízhajtó hatással rendelkezik. Képes kihajtani a szervezet pangó nedveit és a velük kapcsolódó mérgeket is. általános fogyasztó hatással bír. Hozzásegíti a szervezetet az energiatartalékok fokozásához.

Benedekfű - Fegyver a vírusok ellen

Vírusellenes hatásánál fogva a fájdalmas övsömör kezelésénél is igen hatékony, csillapítja a fájdalmat, elősegíti a gyógyulást. A Földközi-tenger országaiban őshonos. Közép Európában elvadulva, ritkán fordul elő. Magyarországon termesztik. Megismerésében és elterjedésében nagy szerepük volt a bencés szerzeteseknek, akik Itáliából hozták és termesztették a kolostorok kertjében.

Bazsalikom - Az illatos gyógyító

DR. KMETH SÁNDOR így ír a bazsalikomról: Az ajakosvirágúak családjába tartozik. Felhasználható a teljes növényt, de főleg a levelet, nyersen vagy szárítva, nedvét préselve, illetve forrázatát vagy olaját. Energetikailag: hevít, emésztő energiát fokoz. Afrodiziákum,könnyít, szárít, serkent, fertőtlenít.

Babérlevél - Egészség a konyhában

A magyarság, amikor növényi fűszereket használ az ételei elkészítéséhez, azt a finom ízek elérése mellett főleg azért teszi, mert ezek a gyógyító növények nem csupán a változatos zamatát adják meg az ételnek, de fontos betegség megelőző szerepük is van. 
Az oldal tetejére