Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fekete Bodza - Az ezerarcú

Fekete Bodza - Az ezerarcú
A bodza általános vértisztító, izzasztó és vízhajtó hatással rendelkezik. Képes kihajtani a szervezet pangó nedveit és a velük kapcsolódó mérgeket is. általános fogyasztó hatással bír. Hozzásegíti a szervezetet az energiatartalékok fokozásához.

Bodza - Fekete bodza - Sambucus nigra

A bodza, a magyar nép körében mindig is nagy tiszteletnek örvendett, egy 1664-ben kiadott gyógynövényes szakkönyv szerzője terjedelmesen taglalja, hogy mi mindenre is jó ennek a csodálatos növénynek úgy a virága, mint a gyümölcse.

A fekete bodza története

A fekete bodza a népi gyógyászatban ősi idők óta igen fontos szerepet töltött be, és eleink házi patikájából nem hiányozhatott ez a sokoldalú növény.

Gyógyító hatása mellett őseink mágikus erőt is tulajdonítottak a bodzának. A tündérek fájának tartották, és úgy vélték, hogy a bodzafa villámlás, valamint minden gonosz erő ellen védelmet nyújt azoknak a számára, akik a házuk közelébe bodzafát ültettek és gondozták azt.

A kereszténység a középkorban megpróbálta eretnek tulajdonságokkal felruházni ezt a nép által nagy tiszteletben tartott, mágikus erővel felruházott növényt, és a vele való gyógyítást megpróbálta kuruzslásnak kikiáltani. Ők Jézus keresztfájaként emlegették, valamit azt állították, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát.

Hasznos, és gyógyító tulajdonságai miatt azonban a népet nem sikerült elidegeníteni ettől a csodálatos növénytől, a nép körében nem jártak sok sikerrel, hogy eltántorítsák ettől a növénytől a népet, mivel a bodzával történő gyógymódok, valós gyógyító erőn alapultak.

Az ókorban a nyugati népek körében is nagy becsben tartott növény volt a bodza, amiről Plinius is említést tesz írásaiban.

A brittek nagy hírű botanikusa is leírja, hogy többek között, a nők a bodza bogyójának a levével, gyönyörű fekete színűre varázsolták a hajukat.


A bodza sokoldalú gyógyító hatásáról dr. Kmeth Sándor nagyszerű leírásából szerezhetünk hasznos ismereteket:

Elterjedése: főleg a mérsékelt éghajlatú és a mediterrán területeken fordul elő. Szereti a bő vízellátású, de napos völgyeket, mezőket, erdőszéleket, de a városok szélén, parkokban is gyakori.

Gyűjtése: Virága május végén, június elején érik. Nem összekeverendő az útszéli gyalog bodzával. Gyógyászati céllal telihold környékén, napsütéses délelőtt érdemes gyűjteni. Termése augusztus második felében érik. Gyökere, kérge az évkör egész ideje alatt hozzáférhető.

Felhasználása: A friss és a hűvös, száraz helyen szárított virágot egyaránt felhasználhatjuk forrázat, áztatmány, vagy szörp, szirup elkészítéséhez. A lilás-fekete bogyókat száríthatjuk, frissen is fogyaszthatjuk, de különösen finom lekvárt is készíthetünk belőlük.

Friss, vagy egyéves hajtásának héja illetve a növény gyökere főzetként alkalmazható bőrre ránctalanítóként és mélyre ható tisztítóként.

A hagyomány szerint Júdás egy bodzafára akasztotta fel magát, miután a kísértő erőkre hallgatva elkövette tettét. Ezzel szinte összhangban a szájhagyomány ördögfának is nevezi. Alkalmas hordozója a mágikus gyógyhatásnak. Szárított bogyóiból termékenység varázsló csörgő is készülhet.

Íze: keserü-5, pikáns- 4 (bogyója édeskés)

Energetika: Szél +, tűz-, víz -. A szervezetben fokozza a tápanyag esszencia kialakulását.

Általános hatás: A bodza általános vértisztító, izzasztó és vízhajtó hatással rendelkezik. Képes kihajtani a szervezet pangó nedveit és a velük kapcsolódó mérgeket is. általános fogyasztó hatással bír. Hozzásegíti a szervezetet az energiatartalékok fokozásához. Nyugtat, a lerakódásokat szünteti. Használatával a tűz energia kordában tartható, kellemesen hűsit.

Lélektani hatás: A bodza segít csökkenteni azoknak a mérgeknek a gyöngítő, megkötő hatását, melyek miatt az életerő csökkent. A lélekben a tisztátalanságokat, a szennyezett érzelemvilágot intenzíven tisztítja. Az indulatoktól és a mohóságtól elvakult, nyugtalan tudatot hozzásegíti a tisztánlátáshoz. Javítja a finom érzékelést és a szabad áramlást fokozza a kommunikációban. Csökkenti a lelki terheket és ezzel fokozza a szeretet kialakulásának lehetőségét.

Részletes ismertetés: Jelentős vértisztító hatása közvetve az egész szervezetre kihat. Egy jó tündérhez hasonlóan végig suhan az érfalakon, nyirokcsatornákon róluk lemossa a szennyeződéseket, s helyükre áldást szór. Ezáltal az érfalak rugalmasságát, s a vérnyomást karban tartja.

A vér formájában megnyilvánuló életerőből a vese támogatásával, unszolásával kiszűri az oda nem illő „tisztátalan anyagokat. A húgyutakat és a hólyagot a vízhozam fokozásával kimossa, ezért fertőzéseknél, mint kiegészítő ajánlott.

A vérképző szervekre, így a csontvelőre és a májra is fiatalító és tisztító hatással van, ezért azok fertőzéses, daganatos megbetegedéseinél, az alkatot figyelembe véve, használata igen javallt. Főleg bogyója fokozza a vérképzést.

A lép tisztítására, mely a szimbolikus hullaégető ligettel, mint lehetséges démontanyával analóg, édesköménnyel és ezerjófűvel együtt javasolt főzetének fogyasztása. 

Az immunrendszer működését segíti.

A vér besavanyodásával járó húgysav felszaporodást és ezzel együtt a reumás panaszokat is képes csökkenteni forrázatának kúraszerű fogyasztása, illetve a fájó izületek langyos borogatása. 

A végtagokon, nyakon kialakuló ödémás területekre is eredményesen hat a borogatása. Ugyan ez a gyulladt, szennyezett arcbőrre is kiváló hatású. 

Felső légúti hurutok, rekedtség, köhögés, meghűlések esetén forró teája használatos, mely egyrészt segíti az áthevülést és az ezzel együtt járó izzadást a paplan alatt, másrészt citromos, cukros formája a hurutok felszakadását és kiürítését könnyíti. Ezzel együtt a tüdőt és a bőr pórusait intenzíven kitisztítja. A fájó torok öblögetésére és ezzel egyidejű borogatására mentával, valamint kamillával kombináltan kiváló. A torok daganatos, polipózus elváltozásaira is alkalmazható öblögető. Torok, illetve mandulagyulladásnál virágából tejjel készített forrázata kiváló hatású mint öblögető.

Gőzét belélegezve oldani lehet az arcüreg, a homloküreg és a középfül besűrűsödött nyákjait.

A belső nemi szerveket fiatalítója, valamint a méhszövetek tisztulásának segítője. A méh jóindulatú megnagyobbodásának kezelésében (mióma) elengedhetetlen, főleg szederrel kombináltan.

A gyökér és a kéreg főzete intenzív vízhajtó. Régebben vízkór esetén, illetve elhájasodásnál, bélrenyheségnél alkalmazták.

Bogyójának leve az arcidegzsába és az arcideg fájdalmainak elismert gyógyszere.

A belőle készült lekvárral nem csak a gyomor és bélrenyheséget kezelhetjük, hanem az emésztőrendszer különböző részein kialakult fekélyeket is.

Megkötés: Lázas betegnek izzasztás céljával ne, vagy csak igen óvatosan adjuk, mert lehet nem bírja a szíve a fokozott terhelést. A gyalogbodzának enyhén bódító, émelyítő hatása van, ami túlzásban mérgezéshez is vezethet.


A bodza termésének szárítása: A bodza teljesen érett termését (zölden vagy félérett állapotban mérgező) száríthatjuk is. 

László-Bencsik Ábel tapasztalata szerint a következőképpen történjen: Az érett terméses fürtöt metszőollóval vágjuk le, és a terméseket a kocsányukkal együtt szárítsuk. A száradás jól szellőző helyen két hét alatt megy végbe. A száradási arány 3:1. Ezt követően lehet a terméseket a kocsányról leválasztani

Ötletek a bodza elkészítéséhez:

BUNDÁS BODZA
Tudvalevő, hogy a bodzavirág ehető növény. A virágot elkészíthetjük úgy is, hogy a virágzatot édes palacsinta tésztába forgatjuk (bundázzuk), majd forró olajban kisütjük. Ízlés szerint cukrozhatjuk, ha fogyasztáskor úgy szeretjük. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.

BODZASZÖRP
Amíg a szezon tart, nálunk ki nem fogy a finom, erjesztett bodzaszörp. Én úgy készítem, hogy 10 liter vízhez adok egy kiló cukrot. A kilónyiból egy evő kanállal világos barnára égetek és belecsorgatom (mosom) a vízbe. Körülbelül 6-7 citromot belecsavarok, annyit, amennyire szeretném savanyítani, majd szelek bele egy kevés citromhajat is. Ez az én ízlésem szerint van, de mindenki készítse el olyan édesre, vagy savanykásra, ahogyan szereti. Adok még hozzá egy evőkanálnyi ecetet is – ízt nem ad, de segíti a gyors erjedést. 

A lényeg az, hogy a bodzavirágot (10-15 virág a mérettől függően) csak akkor adjuk hozzá, amikor már a citromos cukros levet elkészítettük, elégedettek vagyunk az ízével, ugyanis a virág hozzáadása után már nem szabad semmit hozzáadni, mert megnyúlósodik, népi nyelven megpimpósodik. 

Meleg helyre, ha lehet napra teszem, napjába többször megkavargatom, 2-3 nap múlva már forrni is kezd. Amikor már pezseg, leszűröm, üvegekbe töltöm, de nem szabad lezárni, mert kidobja a dugót.

Az első tíz literes adag soha nem tud kiforrni, mert addig megisszuk.

BODZALEKVÁR
A teljesen érett bodzaszemeket lefejtjük a fürtről, megmossuk és a szokásos módon 1 kilóhoz 80 deka cukorral kifőzzük lekvárnak. Csodálatosan finom az íze. Sokan vegyesen készítik szederrel és almával.


GYALOG BODZA (Sambucus ebulus)

A gyógynövényeknek a gombákhoz hasonlóan, sok esetben megvan az ellentétes tulajdonsággal rendelkező, párja is. A fekete bodza esetében ilyen a gyalogbodza. Fontos, hogy megismerjük!

A jó idő beáltával hamarosan virágba borulnak a bodzabokrok. Kevesen tudják, hogy nem minden fajta bodza gyógyhatásu, ilyen a földi, illetve fürtösbodza, amit gyalogbodzának is neveznek. Nagyon fontos, hogy az ehető, és igen nagy gyógyhatású fekete bodzát (Sambucus nigra), ne tévesszük össze a földi, illetve fürtös bodzával (Sambucus ebulus).

A földi a fekete bodzával ellentétben, kellemetlen illatú, valamint a fekete bodzától eltérően nem fás, hanem lágy szárú, mivel a föld feletti része minden évben elhal, majd a következő tavasszal újra hajt, ezért fás szárat nem tud nevelni. Virágaira jellemző a fehér alapon megjelenő piros szín, amely piros az ehető, fekete bodzában nincs.

A mérgező bodzának a termése nem hajlik le, hanem felfelé áll (amit az ábrán is láthatjuk), eltérően az ehető bodzától, amelynek termése lefelé csüngő. A gyalogbodza termése enyhén mérgező, és hashajtó tulajdonságú.


 A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: bodza
Az oldal tetejére