Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ánizs - Konyha és népgyógyászat

Ánizs - Konyha és népgyógyászat

Az ánizs, eredetileg Egyiptomban őshonos növény, igen fontos gyógynövény és fűszer. A hagyományos kínai gyógyászatban és gyógyszerkönyvekben is előkelő helyet foglal el. A hindu gyógyászat már az V. századtól napjainkig alkalmazza. A görögök is konyhai és orvosi célra egyaránt használták.

ÁNIZS - Pimpinella anisum

Anonymus írásaiban olvashatjuk: ,,A IX. században a Kárpát-medencében érkező Árpád népe konyhaművészete- különösen a fejedelmi udvaré- a belső ázsiai lovas népek étkezési szokásait és rítusait őrizte. Más volt, magasabb gasztronómiai szinten állt, mint a korabeli nyugat-európai konyhák, ahol a húst nyárson sütötték (előfordult, hogy először megfőzték, és csak utána sütötték meg)”. 


A magyarok valódi tudását a fűszerekről/gyógynövényekről megtudhatjuk a máig hűen megőrzött népi hagyományainkból, gyógynövényes könyvekből. Hatalmas, csodálatos tudás az, amit eleink ránk hagytak. Ismerjük, becsüljük meg ezt a kincset, használjuk, tegyük mi is életünk részévé, hogy megőrizhessük a jövő nemzedékek számára. 

Az ánizs, eredetileg Egyiptomban őshonos növény, igen fontos gyógynövény és fűszer. A hagyományos kínai gyógyászatban és gyógyszerkönyvekben is előkelő helyet foglal el. A hindu gyógyászat már az V. századtól napjainkig alkalmazza. A görögök is konyhai és orvosi célra egyaránt használták. A rómaiak Toscana rétjein termesztették.

Az ókori mediterrán birodalmak számára az ánizs nagy jelentőségű, könnyen értékesíthető termék volt, sokszor az adókat is ezzel a növénnyel rótták le. A 795-ben közzétett Capitulare rendelet is említi. Az ánizs annyira népszerű volt Angliában mint gyógyszer, fűszer és parfüm, hogy 1305-ben I. Edward különleges adót vetett ki rá, hogy legyen miből fedeznie a London Bridge felújítását.

Ma Magyarországon is termesztik, március végén vetik, és júliusban takarítják be. 


LIPPAY JÁNOS Posoni Kert- jében (1664) olvashatjuk: ,,Levele csaknem olyan, mint a koriandernek, de nem olyan széles, hanem apróbb és jó illatja vagyon. Magjának íze édes, kicsit csípős enyhe keserűséggel. A levelével nem igen élnek az étkekben, hanem a magvával húsban, halban, és jó gyümölcsöt főzni véle.

 • Főt vízben igen hasznos, jó illatot ád, oltja a szomjúságot, ezért jó a vizi kórságosoknak.
 • Ha kenyérbe, zsemlyébe, kalácsba teszik, segít azoknak, akiknek rossz a gyomra.
 • Hasznos azoknak is, akiknek bűzös a lehellete, vagy nem alhatnak, azok egyenek reggel nádmézzel bevont ánizst, koriandert vagy köménymagot.
 • Használ a köhögőknek is, ha ebéd után eszik, az emésztést segíti.
 • Megnyitja, melegíti és erősíti mindennémű tagjait az embernek.
 • A dajkáknak sok tejet szerez
 • Az apró gyermekeknek, csak ha a kezükben tartsák is, nem engedi, hogy a nehézség ki üsse
 • A füve és magva a ruhákból kiűzi a molyt
 • Ha valakinek valami esett a szemébe, törje meg az ánizs magot vagy füvet, egy kevés borral csináljon flastromot belőle s kösse melegen a szemére és kivonzza azt”.

BEYTHE ANDRÁS FIVESKÖNYV (1595) ezt írja az Ánizsról: ,,ÁNIZS AVAGY BÉCSIKÖMÉNY. Melegítő és szárasztó természeti vagyon. Hasznai: 

 • az ki él az ánizzsal, szájának leheletit jószagúvá teszi, fájdalomnak kinnyebségöt ad. 
 • Vizeletöt megindít. 
 • Vizikórságosoknak jó meginnia mert szomjúságokat megoltja. Mindennemű élő állatok mérge ellen használ. 
 • Dagadások, fuvalkodások, hasfájások, asszonyálllatoknak fejér vérfolyások ellen igen használ. 
 • Az emletőknek tejöket szaporítja, szerelemre gerjeszt. 
 • Füstölni jó vele fejfájás ellen. 
 • Rózsavízben törd meg és erezd a fülbe, fájó fület gyógyít. 
 • Ha kenyeret fűtsz vele, jó ízt és jó illatot ad néki. 
 • Ha megiszod avagy csak szagolod is, csuklást csenedesít. 
 • Álmot hoz reád és követ ront.”

VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész, ,,A gyógynövények gyógyhatásai” című könyvében így ír az ánizs gyógyhatásairól: 

 • ,,Elsőrendűen alkalmazható és ártatlan köptető. Görcscsillapító, felmelegítő hatásánál fogva felhasználjuk a gyomor és mell elnyálkásodása folytán fellépő kényelmetlenségek megszüntetésére. (A nyálkahártya kiválasztó mirigyeire hat). 
 • Székrekedésnél és bélgörccsel járó emésztési rendellenességek esetében, mely főleg a gyermekeknél szokott előfordulni – sikerrel rendelik, úgyszintén a gyermekeknél fellépő fogzási hascsikarásnál.
 • A tea elkészítéséhez rendesen 5-10 grammot veszünk ¼ liter vízre.
 • Olaját az asztmásoknak adják nyálkaoldó hatása miatt.
 • Népies szer csuklás ellen, amikor is a magot rágcsálni szokták.
 • Alkoholos kivonata az előbb említett esetekben alkalmazható.
 • Tejjel is készülhet, ilyen formában köhögésnél használják.
 • Igen használatos és kedvelt ízesítője a fog- és szájvizeknek, olaja féregirtó.
 • A cukrásziparban és a likőrgyártásban is igen gyakori a felhasználása.
 • Mandulagyulladáskor a zsálya és borsmentával kevert teafőzet jó eredménnyel jár.
 • Amikor a szoptató anyák isszák a teáját, tejükbe jutva, az ánizs a csecsemőt is nyugtatja.
 • A népgyógyászat legtöbb alkalmazási módját az orvosi gyakorlat is átvette."

Jó tanácsok:

ÁNIZS TEJJEL: egy kávéskanál ánizst egy pár percig tejben főzünk és a gyermekeknek egy kávéskanálnyit, a felnőtteknek egy evőkanálnyit adunk naponta többször.

FELNŐTTEKNEK VALÓ SZÉLHAJTÓ KEVERÉK: 20-20 gramm ánizs, 20 gramm édeskömény, 20 gramm égetett magnézia és 140 gramm cukor. E keverékből egy simitott kávéskanálnyit főzzünk be egy csészényi tejbe vagy vízbe.

GYOMORERŐSITŐ: Ánizs (frissen megtört), tárnics, hasznoskömény (frissen zúzott), cickafark 10-10 gr., édeskömény (frissen zúzott), zsurló, üröm 20-20 gr. E  keverékből egy evőkanálnyit veszünk 200 gr. vízre és lefödve megfőzzük. Napközben egy-két csészényit kortyonként, vagy az étkezések előtt 2-3 evőkanálnyit elfogyasztunk.

LÉGZŐSZERVEK ELNYÁLKÁSODÁSAKOR: Ánizs és ökörfarkkóróból veszünk 10-10 grammot, egy evőkanálnyit leforrázunk 150 gr. vízzel, a szüredéket mazsolával, mézzel vagy kristálycukorral bőven ízesítjük.


Dr.OLÁH ANDOR ,,A természet patikája”: ,,Görcsös székrekedésben ajánlatos kutyabenge kéreggel együtt adni, mert a görcsöt éppúgy oldja, mint az édeskömény. Ahhoz hasonlóan köptetőként is hat. Legerősebb a köménymag, a valódi kömény szélhajtó hatása, azután következik az édeskömény, végül az ánizs zárja a sort.

Jó tanácsok:

SZÉLHAJTÓ TEAKEVERÉK: 20-20 gr. őrölt köménymag, őrölt édeskömény, őrölt ánizs. Egy kávéskanálnyi keveréket forrázzunk le 2 deci vízzel és hagyjuk állni 20 percig. Minden étkezés után fogyasszunk el a teából egy csészényit. A porított drogból könnyebben kioldódnak a hatóanyagok, de rövidebb ideig tartható el, mert illóolaj anyagát elveszti. Fél év múlva hatása felére csökken.

SVÁJCI SZÉLHAJTÓ KEVERÉK: 25 gr. kamillavirág, 20 gr. borsosmentalevél, 30 gr. köménymag, 15 gr. kálmosgyökér, 10 gr. macskagyökér. Egy teáskanálnyi keveréket 2 deci vízzel leforrázunk, időnként kevergetve fél óráig hűlni hagyjuk, leszűrve étkezés előtt fél órával három részletben elfogyasztjuk.

SÚLYOSABB EMÉSZTÉSI ZAVAR (felböfögések, nagyfokú felfúvódás, hányinger, étvágytalanság, rossz közérzet, bevont nyelv stb.) kezelésére a szélhajtókon kívül keserű tea szükséges epehajtó szerekkel. 20-20 gr. köménymag, édeskömény, fehérüröm, cickafark, kamillavirág, borsosmenta. Két kávéskanálnyit 2 deci vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk. Étkezés előtt igyunk egy-egy csészényit.”


Dr. KMETH SÁNDOR ezt írja az Ánizsról: ,,Testi szinten: pikáns íze miatt az emésztőnedvek termelését fokozza, de túltermelődésüket viszont édes íze miatt korlátozza, ezért a tápcsatorna karbantartásában segít. A légző-, emésztő- és e nemi szervek, szövetek alapműködését, vitalitását fokozza. Izgató aromája révén és az édes íz fékező hatásának köszönhetően renyheségüket és túlhajszoltságukat is csökkentiSzomjoltó, a pajzsmirigy túlműködését, a torokkörnyéki gyulladásokat szünteti. nyugtató hatása révén az alvászavarokat csökkenti. Az emésztőrendszerben áldásos hatást fejt ki, a nyálmirigyek működését élénkíti, besűrűsödött váladékukat a csere útján fiatalítja, így rágcsálva hatásos szájszárazság, illetve szájszag kezelésére.

 • A gyomorban erjedés következtében megrekedő levegőt kihajtja, a gyomorsavtermelést normalizálja. 
 • Serkentő és nyugtató együttes hatása a májra kiváló, májbetegségek után speciális erősítő, szövetregeneráló, így következményesen az epeműködést stabilizálja.
 • Sejtregeneráló hatása általános az egész szervezetre nézve.
 • A belekben megszorult levegőt kihajtja, görcsüket oldja, a bél működést serkenti. 
 • A lerakódott zsírok és mérgek feldolgozását az emésztőenergia fokozása által megkönnyíti.
 • A légzőrendszer száraz, felszakadni nem akaró hurutjait nedvesíti, oldja, kiürítésüket segíti. 
 • Köhögéscsillapító, száraz típusú asztma esetén hatásos. Bő légúti váladék jelenléte esetén nem javasolt.

Az ánizs legáldásosabb hatását a női lélek és test kezelésében fejti ki. A női belső nemi szervek fiatalítója, a nőiség varázsának helyreállítója. A mellek életerejét, tartását javítja, sőt, szoptató kismamák számára kiváló tejszaporító. Szülés után segíti az éltető nedvek visszaáramlását a méhbe és a petefészekbe. Revitalizálja a méhnyálkahártyát, a kismedence pangó szerveiben a besűrűsödéseket,  dugulásokat szünteti, újraéleszti az áramlásokat a test csatornáiban, ezért a klimax tünet-együttesének kezelésében elengedhetetlen.


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: anizs
Az oldal tetejére