Termékleírás
Csíra készítés otthon
A csírák fogyasztása nagyon egészséges bármely korosztály számára, hiszen az apró növények telis tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, enzimekkel és antioxidánsokkal. Nem utolsó sorban nagyon finomak, roppanósan frissek.
Csíráztatás recept:
- csíráztatásra alkalmas bio csíramagok
- széles szájú nagyobb dunsztosüveg
- gézlap
- egy erős befőttes gumi
- víz
Csíráztatás:
1 - Szórjuk a csíramagokat az alaposan megtisztított dunsztosüvegekbe. (Azért kell a nagy üveg, mert a fejlődő csíráknak szükséges lesz a hely.)
2 - A csíramagokra öntsünk tiszta vizet. A víz két-háromszor annyi legyen, mint a mag. A duplán hajtott gézlapot pár erős befőttes vagy egy postás gumival feszesen rögzítsük az üveg tetején.
3 - Hagyjuk ázni a csíramagokat 8-12 óráig. (A legtöbb magnál a 12 óra megfelelő, de vannak kivételek)
4 - 12 óra áztatás után öntsük le a vizet a magokról a gézen keresztül, friss vízzel öblítsük át. Utána 45 fokos szögben alaposan csöpögtessük le, az üveg akár maradhat ebben a helyzetben is. Figyeljünk arra, hogy a magok ne zárják el a levegő útját a gézlapon keresztül tudjon levegőzni. Ha néha arra járunk, akkor az üvegen lehet egy fél fordulatot forgatni.
5 - A magok csírázásához a szobahőmérséklet (20-22 fok, hidegebb hőmérsékleten lassabban készül el) tökéletesen megfelel. A csírázási időszak elején fényre nem feltétlenül van szükség. Arra ügyeljünk, hogy közvetlen napsütés ne érje őket.
6 - 12 óránként mossuk át a magokat friss vízzel. A csíráztatás sarkalatos pontja, titka, hogy a magok ne legyenek túl nedvesek és ne is száradjanak ki!
7 - Pár napon belül megjelennek az első kis csírakezdemények. (Az öblítést mindaddig folytassuk, amíg a csíranövények el nem érik a kívánt méretet. Ez általában 4-6 nap.)
8 - Az elkészült csírát megszabadítjuk a maghéjtól és a nem csíraképes magoktól. Kisebb edénybe friss vizet öntünk, belerakjuk a már elkészült csírát és keverő mozdulatokkal az egészet átmozgatjuk. A levált csírahéjak a víz tetején fognak úszni, azokat összehúzzuk az edény szélére és lemerjük. (Némi gyakorlatot igényel).
9 - Ha már a barnás-feketés héjakat eltávolítottuk, akkor a víz felszínén, illetve felső harmadában úszó tiszta csírát leszedjük és visszatesszük a tiszta üvegbe, pár órán keresztül 45 fokos szögben a szokásos módon tároljuk, azért, hogy a felülete fogásra száraz legyen, de maga a csíra még ne száradjon ki. Erre azért van szükség, mert ha túl nedvesen tesszük a 3-7 fokos hűtőbe, akkor a csíra hamarabb tönkremegy. A víz alján maradnak a sérült vagy csírázásra nem képes magok, illetve az életképes éppen kicsírázott magok is, amelyek még biokerti művelésre vagy városi gerilla kertészetre is alkalmasak.
Ha mindent jól csináltunk akkor a csírák hűtőben körülbelül 1 hétig tárolhatók.