Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szegfűszeg - A császárok kincse

Szegfűszeg - A császárok kincse
A szegfűszeg rágcsálása, illetve a főzetével történő gargalizálás fertőtleníti a torkot és a mandulákat, ezért torok-, illetve mandulagyulladás kezelésére, a fellépő fájdalom csillapítására kúraszerű használata ajánlott. Élénkít, az anyagcserét fokozza, ezért a pajzsmirigy alulműködésében szenvedők számára ajánlott.

SZEGFŰSZEG - Syzigium aromaticum (régi nevén Caryophyllus aromaticus)

Az egyik igen kedvelt fűszerünk, amelynek őshazája Maluku szigete. Egészen a 18. századig kizárólag csak ott volt megtalálható és halálbüntetés járt azoknak, akik ki akarták csempészni a szigetről.

A szegfűszeg a Han-dinasztia idején már a kínaiak számára is fontos fűszernek számított. A császár elé járuló alattvalók számára kötelező volt a szegfűszeg rágcsálása, hogy friss, üde leheletük legyen. Frissítő tulajdonsága mellett, még fontos afrodiziákumnak is tartották.

A középkorban az egyik legértékesebb fűszernek számított, amelynek ára az aranyéval vetélkedett. A múltban, több expedíciót is indítottak a fűszerek őshazájának felkutatására és totális leigázására. Hosszas keresgélés után, 1522-ben Magellán egyik megmaradt hajója, a Victoria tért vissza jelentősebb mennyiségű szegfűszeggel és szerecsendióval - a spanyolok legnagyobb örömére. Igaz, Magellán egy – Maktan-szigetéken folyó – harc közben 1521-ben meghalt, de a maradék legénység rálelt a forrásra, és alaposan megpakolta a hajót, mielőtt visszaindult volna Európába.

1605-ben a Hollandoknak sikerült rátenniük a kezüket ennek a drága fűszernek a kizárólagos kereskedelmére. A hollandok úgy próbálták monopol helyzetüket fenntartani és az árakat az egekbe tornázni, hogy a tartományukon kívül eső szegfűszegfában gazdag területeket felégették, ám az őslakosok fellázadtak ez ellen módszer ellen, mert törzsi hagyományaiknak megfelelően a születendő gyerekeiknek egy-egy szegfűszeg fát ajánlottak, és semmi jót nem jelentett, ha a fa megbetegedett, ne adj’ Isten leégett. A fák felégetéséből kifolyólag a Fűszer-szigeteken a járványok is erőre kaptak. Egyes elbeszélések szerint, miután a hollandok kipusztították a sziget összes szegfűszegfáját, a Ternate szigetén élő emberek megbetegedtek, és sokan meg is haltak a különböző járványokban. A holland monopóliumot azonban nem csak a bennszülöttek ellenállása őrölte fel, hanem az is, hogy – a halállal lakolás kockázatát is vállaló – francia csempészek jóvoltából a szegfűszeg termesztését más szigeteken is megkezdték.

A 18. századra már igen sok helyen termesztettek szegfűszeget: Kelet-Indiában, Zanzibáron, Madagaszkáron, Brazíliában, Mauritiuson és Tanzániában többek közt. A nagy kínálatnak köszönhetően a fűszer ára olyan szintre csökkent, hogy a szegfűszeg szinte minden társadalmi osztály számára elérhetővé vált.

Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak.  Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név.

Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9–12 éves korukban kezdenek virágozni.

Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is. A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák. A szegfűszegolajban sok (15% körül) az eugenol, ami a vanillin egyik fő aromaanyaga.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Caryophylli floris aetheroleum néven hivatalos drog. Dr. Kmeth Sándor is mint igen fontos fűszer- és gyógynövényként ír róla: Főzete borogatásra, fertőtlenítésre alkalmas. A tűzhelyen vagy parázson elfüstölve megtisztítja a levegőt, kiűzi a lakásból a férgeket, csúszómászókat, oda nem illő teremtményeket, szagokat. Illóolaja főként aromaterápia céljára, masszázsolajak készítésére használatos.

A szegfűszeg rágcsálása felér egy alapos fogmosással. Aromás hatása lévén fokozza a nyál tisztító hatását, segít eltávolítani a fogak és az íny felszínéről a lerakódásokat. Szünteti a szájban az erjedő és az ebből fakadó gyulladásos folyamatokat, gátolja az ínysorvadást. szájüregi beavatkozások utána forrázatával törtnő öblögetés fertőtleníti a sebeket, csillapítja a fájdalmat és gyorsítja a sebgyógyulást. 

Az ideggyulladás, vagy a fogágy gyulladása miatti fogfájást csillapítja, ha szegfűolajos vattagombócot helyezünk a szuvas üregbe, esetleg a fog környékét ecseteljük az olajjal az is hatásos, ha a fájó fog környékén rágcsáljuk, szopogatjuk a szegfűszeget. 

Vigyázat, a túlzott alkalmazása képes kiölni a fogideget! Nyálkahártya zsibbasztó hatású. 

A szegfűszeg rágcsálása, illetve a főzetével történő gargalizálás fertőtleníti a torkot és a mandulákat, ezért torok-, illetve mandulagyulladás kezelésére, a fellépő fájdalom csillapítására kúraszerű használata ajánlott.

Élénkít, az anyagcserét fokozza, ezért a pajzsmirigy alúlműködésében szenvedők számára ajánlott.

Fokozza az étvágyat, erősíti a gyomrot, a gyomorsavszintet emeli. Gyomorhurut, kóros étvágytalanság, esetleg fertőzés esetén fogyasszunk főzetéből napi két bögrével, zsíroldó, emésztő hatású, a testsúly csökkentésére alkalmas, ha kiküszöböljük étvágygerjesztő hatását, például zilizgyökérrel, korianderrel, ánizzsal. 

Az emésztőrendszer egész területén megszünteti az erjedéseket, ezzel együtt a puffadást is. A vékonybélben fokozza az átalakító folyamatokat, az emésztőnedvek termelését. Az epetermelést intenzívvé teszi, az epe hatékonyságát fokozza. A vastagbéltől kihajtja a szelet, mert felszámolja a dugulásokat, megolvasztja a zsíros lerakódásokat, oldja a görcsöket. A belekben kialakuló és a szervezet más területeire is (például kézfej) tünetileg kiható gombásodást radikálisan szünteti főzetének mértékkel történő kúraszerű fogyasztása.

A bőrfelszínen megjelenő gombás tünetek kezelésére is alkalmas illóolajának valamilyen hordozó olajban felhígított változata (10 ml-be 1-5 csepp). Ez a nemi területek, a körmök gombás betegségeire is jótékonyan hat. A nehezen gyógyuló, szennyezett bőrfelszíni sebeket megtisztítja, ha azokat főzetével lemossuk, borogatjuk. 

Légcső-, hörgő-, illetve a tüdőhurutos megbetegedéseinél, kiváltképpen a felszakadni nem akaró, köhögéssel járó, masszív hurutok feloldására a főzetének gőzével történő inhalálás, illetve a főzet fogyasztása, valamint az illóolaj aromájának, vagy a szegfűszeg füstjének belégzése igen hatékony és a köhögési rohamokat is csillapítja. Forralt borban fogyasztva kiűzi a hideget a testből, meghűlésre kiváló.

Nyugtató hatása egyrészt annak köszönhető, hogy megszünteti az idegrendszert irritáló mérgeket, másrészt átható, erős aromája szinte lezsibbasztja a frusztrált, hajszolt idegeket.  Látványosan nyugtatja a vegetatív idegrendszer feszültségét, így a zsigerek simaizmainak görcseit oldja.

Masszázsolaj formájában a vázizomzat merevedéseire, letapadásaira kiváló hatású. A bekent terület vérbőségét fokozza, ezért sportolás előtt bemelegítésre is alkalmas.

A szervezet vizeit az átalakító folyamatok révén, a mérgek kihevítésével tisztítja, így a lehűlt, hurutos, zsíros veséket is megtisztítja, melegíti. A nyirokrendszer megtisztításában is e módon segít. ezáltal javul a szervezet ellenálló képessége. alkalmas a nyirokrendszer súlyosabb betegségeinek kezelésére is.

A vért melegíti, így a testhőmérsékletet is emeli. A vérnyomást már a szárított rügy rágcsálása is érezhetően megemeli. 

A lépet szintén hevítés által tisztítja főzete. Ezt ezerjófű és édesgyökér hozzáadásával fokozhatjuk, illetve kiegyensúlyozhatjuk. A koleszterin-szintet csökkenti.

Aromája emeli a kismedencei szervek energiaáramlását is, miáltal serkenti a nemi működést és az izgalmat.  Ezért kedvelt potenciafokozó afrodiziákum. Illatának aromája fertőtleníti a szülőszoba levegőjét, a szülési fájdalmakat enyhíti és megkönnyíti a szülést, mivel nyugtat és oldja a görcsöket.

Lélektani hatás: a szegfűszeg megtisztítja a gondolat-világot a rettegést okozó szennyeződésektől. Segít elfeledni a bántó, kellemetlen élményeket. Felerősíti a hitet, a lelkesedést és megedzi az akaratot. A szorongás oldása mellett segít leküzdeni a gátlásosságot, így csökkenti a dadogási hajlamot. Fokozza az életkedvet egyrészt a lelki terhek csökkentésével, másrészt az életerő fokozásával. A lustaságot, a magatehetetlenséget, a tétovaságot nem tűri meg, segít ezek leküzdésében. Tiszta meleg érzelmű hangulatba emel.

MEGKÖTÉS: Tűztúlsúly esetén ne, vagy csak hűtő, nedvesítő kiegészítőkkel együtt alkalmazzuk. 

Túlzásban bőr és nyálkahártya irritáló hatású, égő érzéseket okozhat a test bármely részén. 

Gyomor-, nyombél-, vagy egyéb fekélyes tünetek, akut gyulladás esetén ne fogyasszuk. 

Nagy mennyiségben fogyasztva kellemetlen, émelyítő élményt okoz használatának bármely formája. 

Terhes nők ne, vagy lehetőleg fokozott óvatossággal, illetve csak a szülés idején használják. 

Magas vérnyomás esetén, infarktus utáni állapotban, vagy belső szervi műtétek után kerülendő. 

Fokozott pajzsmirigy működés esetén ellenjavallt.


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: szegfűszeg
Az oldal tetejére