Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Macskagyökér - A békés álomőr

Macskagyökér - A békés álomőr
Az álmatlanság nagyra becsült, értékes gyógyszere, különösen, ha az ideges kimerültség és szellemi túlterheltség következménye. Szívnyugtató hatású, alacsonyabb vérnyomást idéz elő. Az epilepszia régi gyógyszere. A két világháborúban a növényt a robbanás okozta sokk és az ideges stressz kezelésében használták.

MACSKAGYÖKÉR - Valeriana officinalis


,,A macskagyökér más néven baldrián, fordulófű, gyökönke, Szent Magdolnafű, római nárdus 1-1/2 m magasságig megnövő növény, melynek levele páratlanul összetett, virágzata bogernyő, fehér vagy rózsaszínű virágú. Barna színű, gyűrűzött gyöktörzséből tarackok erednek. Gyöktörzse keserű, égető ízű kellemetlen sajátságos szagú.

Hazánkban vadon is előfordul, árkok mentén, napos, homokos helyen. Nedves réten, kaszálókon már ritkábban. Gyöktörzse képezi a drogot. (Radix) Gyakrabban használt magyar nevei: mezei macskagyökér, baldrián, magdolnafű, valerián, gyökönke...

A drog a macskagyökér tisztított és szárított gyöktörzséből és gyökereiből áll. (Valerianae rhizoma et radix).

Begyűjtése október első felében ajánlatos, mivel a gyökér hatóanyag tartalma a vegetáció végén a legnagyobb.

Az álmatlanság nagyra becsült, értékes gyógyszere, különösen, ha az ideges kimerültség és szellemi túlterheltség következménye. Szívnyugtató hatású, alacsonyabb vérnyomást idéz elő. Az epilepszia régi gyógyszere. A két világháborúban a növényt a robbanás okozta sokk és az ideges stressz kezelésében használták.

A macskagyökér, macskagyökérfű, macskagyökönkeigen régi növénynevünk, a magyar írásbeliségben 1578-ban Melius Juhász Péter művében bukkan föl először. Ezt a gyógynövényt, amelynek rendszertani nevét a latin valere ’jó egészségben van’ jelentésű szó adta, már az ősidőktől kezdve nagy becsben tartották. Gyökerének erős szaga van, régebbi latin neve, a valeriana phu az orrfintorításkor minden nyelvben kiadott hangot idézi. A macskagyökönke, macskagyökér a gyöngymentához (macskamenta) hasonlóan hatással van egyes állatokra, illatanyagaival vonzza a patkányokat, cobolyokat, hiúzokat és a macskákat, szagos gyökereinek illóolaja és még a virágok illata is macskacsalogató hatású. A növénytől megmámorosodott macskafélék a bokrokat megtépázzák.

Mint Csapó József (1775) írja: „kedves illatú növény, a macskák szeretik s megeszik”. ,,A Magyar Fűvész Könyv" szerzői (1807) is arról tudósítanak, hogy a növény „gyökere szagos, a’ matska szeret vele játszani”. Elég, ha messziről megérzi a szagát, és nyomban megváltozik. Elhagyja a lustasága, tűz gyullad a szemében, grimaszokat vág, nagyokat ugrik. Úgy tűnik, mindjárt fölfalja a gyökeret, mint egy egeret. De tánccal és dorombolással, körbejárással ér véget a szertartás. A néphit szerint, ha a méhkasokba macskagyökeret teszünk, a méheket odacsalogatjuk, és ott munkába kezdenek. Följegyezték, hogy a halak közül a pisztrángra ugyanazt a hatást fejti ki, mint a macskára.

Furcsa, kellemetlen szaga a macskára nemi ingerként hat. Mivel a macskák lehetőleg azonnal levizelik, régente a gyógyszerészek a valeriánát tartalmazó csomagokra rá is írták: „Az matskáktól védett helyen tartsd!” 


Lélektani hatás: a macskagyökér a kimerült, elbizonytalanodott szellem stabilizátora, segít kordában tartani a száguldó, csapongó gondolatokat. Radikálisan csökkenti a rossz beidegződések okán kialakuló görcsös félelmeket. Az elme megnyugtatásával segíti az értelmet a gondolatok megtisztításában. A szorongó, lidércnyomásos áloméletet biztonságos mederbe tereli, az álmatlanság hatékony ellenszere. A pánik miatt szétesett, begubózott, gátlásos személyiséget bátorrá, magabiztossá, oldottá teszi. Szünteti az idegeskedést, a rettegést és az aggódást. (Dr. Kmeth Sándor).


HORHI MÉLIUSZ PÉTER 1578-ban, Kincses Kolozsvár városában, Herbárium címmel, első magyar nyelven megjelent könyvében írja: ,,Szent Magdaléna füveként is ismerik. Ez olyan mint a repce, mint a reteknek, répának olyan a levele, de igen hasonló a repcéhöz.

Természeti: melegítők, szárasztók, de nem igen.

Belső hasznai: Ha a megtörött gyökerét borban iszod, vagy borban főzed és iszod, igen jó kő ellen, vizeletet indít. Oldalnak, háta bordának fájását enyhíti, havi kórságot indít. Dögöt, bűzd elűz, ha házat füstölsz véle, mint a temjénnel.

Külső hasznai: A levlei, gyükere, ha megtöröd, a fejedre kötöd, főfájást gyógyít, vérhast állat, orbántzot elűz. A vize jó homályos szemnek, ha borban főzed, szemet mos véle, tisztítja, gyógyítja, homályát elűzi. Próbált dolog ez, ha élsz véle, amint mondám"


ZELENYÁK JÁNOS lekéri plébános ,,A gyógynövények hatása és használata" című könyvében olvashatjuk (1908): ,,Terem ritkás erdőkben, vízparton, árkok mentén s sziklákon az egész országban. A friss gyökérnek fűszeres, kellemetlen, átható, macskahúgyra emlékeztető szaga s kezdetben édeskés, később erős, fűszeres, kesernyés íze van. Ereje izgató, az idegekre hat és görcscsillapító. E tulajdonságánál fogva az orvosok typhusnál, idegbajból eredő álmatlanságnál, kedély bajnál, görcsös tüneteknél, nyavalyatörésnél, ideges fejfájásnál, vitustáncnál és ideges gyomorgörcsnél veszik igénybe."


Dr. OLÁH ANDOR,,A természet patikája": ,,A nyugtató gyógynövények között elsőként említendő a macskagyökér. Már a rómaiak ismerték, alkalmazták, egyesek szerint még a nevét is Valerius római orvostól kapta. Más, valószínűbb vélemény szerint a latin valere ,,egészségesnek lenni" jelentésű szóból származik a neve. Nemcsak magyarul, több más nyelven is szerepel elnevezésében a ,,macska" szó, ugyanis szárított gyökerének kellemetlen, izzadtságra emlékeztető (valeriánsav) szaga az ivarzás idején hasonló szagot árasztó macskákra vonatkozóan, ingerlően hat.


Dioszkoridész (i.u.40-90) gyógynövénykönyvében Nardin és Gangitis néven szerepelteti. Ez utóbbi névvel arra utal, hogy Indiából, a Gangesz vidékéről származik.

Szisruta és más régi indiai orvosok- elsősorban a hisztéria és dühkitörések esetében – idegerősítőnek, idegnyugtatónak, fokozott szívdobogás csillapítójaként alkalmazták, epilepsziát is orvosoltak vele.

Plinius latin szerző is (i.e.23 u.73) ideges görcsök elleni orvosságként emlegeti.

Több XVII-XVIII. századi szerző is az epilepszia gyógyszereként tartja számon.

A népi gyógyászatban való megbecsültségére utal, hogy egyik angol neve ,,all-heal", azaz mindent orvosló. A macskagyökér nyugtatja a központi idegrendszert (szedativ hatás), csökkenti, megszünteti a félelemérzést, a szorongást. Értékét növeli, hogy – a nyugtató gyógyszerekkel ellentétben – nincsenek mellékhatásai és nem befolyásolja károsan a szellemi és fizikai teljesítményt, sőt az illóolajban lévő valeropotriátok hatására fokozódik a koncentráló és szellemi teljesítőképesség. Mivel enyhe görcsoldó is, ideges szívgörcs esetén nyugtató. Mindezek alapján három kiemelkedő javallata: az idegi ingerlékenység állapotok, az ideges álmatlanság, az ideges szívpanaszok, szívdobogás.

Ideges alvászavarban, tartós álmatlanságban – főként, ha az ideges kimerültség, szellemi túlterheltség következménye – különösen komlóval együtt hatásos. Már néhány napi használata után könnyebb az elalvás, majd egyre növekszik az alvás időtartama és mélysége.

Mint szívnyugtató a szívműködés ideges eredetű zavaraiban javasolt. Vérszegénység és ideges emberekben, akiknek betegsége a szívműködés zavaraiban nyilvánul meg, csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást.

Az említetteken kívül a macskagyökér kitűnő szer ideges eredetű emésztési zavarok, idegességből származó gyomor- és bélgörcsök, ideges hányinger, hányás, bélingerlékenység ellen. Ideges eredetű fejfájás migrén ellen is alkalmazható.

Hatását fokozhatjuk más gyógynövények hozzáadásával. Ideges izgatottságban citromfüvet, szívdobogás és más ideges szívpanaszok esetén gyöngyvirágot vagy galagonyavirágot társítsunk hozzá. Szívdobogásban szenvedő, ájulásra hajlamos egyéneknél ürömmel és veronikafűvel keverve adjuk. Neurotikus szívtáji panaszokban társítható a gyöngyajak (Leonuros cardiaca) föld feletti részeivel. Ideges emésztési (gyomor- bél) panaszokban azonos mennyiségben keverjük ánizzsal, köménnyel, kamillával, komlóval.

Hogyha egyedül macskagyökérből készült teát iszunk, legjobb kombinálni a forrázást és az áztatást: - két kávéskanálnyi macskagyökeret leöntünk két deci forró vízzel,12 órát állni hagyjuk, leszűrjük, majd meglangyosítva megisszuk.

Másik módszer: két evőkanálnyi aprított gyökérdrogra 2,5 deci forrásban lévő vizet töltünk, lefedve 6-8 óra hosszat állni hagyjuk, szűrjük. az adag egyik felét reggel, a másik felét este isszuk meg.

Hideg macerátum is készíthető: két kávéskanálnyi macskagyökeret leöntünk egy pohár hideg vízzel, 8-10 órát állni hagyjuk, szűrjük. Reggel áztatjuk be, este lefekvés előtt isszuk meg. Az este beáztatottat pedig reggel, éhgyomorra."


VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész úr a macskagyökérről: ,,Az álmatlanság nagyrabecsült, értékes gyógyszere, különösen, ha az ideges kimerültség és szellemi túlterheltség következménye.

A gyökeréből készült teát (10-20 gr 1/4 liter vízre) használjuk, melyet 5 percig főzünk és utána 5 percig ülepítjük, vagy hideg vízzel 12 órán át állni hagyjuk és akkor főzzük, esetleg csak forrázzuk. Ez enyhén izzasztó, vizelethajtó, idegnyugtató, ideges álmatlanságnál értékes, ártalmatlan szer. Szívnyugtató, amiért is elsősorban a szív ideges zavarainál, gyomorgörcsnél, ideges gyomorbajnál, kólika, felfúvódás és ideges fejfájásnál is sikerrel alkalmazzuk, hipochondria, hisztéria, ideges szédülés, neuralgia, neuraszténia, ingerlékenység, asztma, vitustánc, gyerekek bélféreg okozta bélgörcseinél csalhatatlan háziszer, ha a fenti főzetből két óránként esetleg gyakrabban, melegen 1 evőkanálnyit fogyasztunk el. A teát lehetőleg úgy fogyasszuk, hogy 1 órát előtte és 1 órát utána nem eszünk semmit.

A macskagyökér főzet, vagy alkoholos kivonat a vérszegény és ideges embereknél, - akiknek betegségük a szívműködés zavaraiban nyilvánul meg, - alacsonyabb pulzust és vérnyomás csökkentést idéz elő, amellett, hogy az idegek is teljesen megnyugodnak.

A macskagyökér porát általában hasonló célra használják fel, mint a teát és tinktúrát (naponta 2-3-szor 1/2- 2 gr) és különösen ajánljuk gyerekek nyavalyatörésénél, amikor 2 kávéskanálnyit főzünk meg 1/2 liter tejjel és azt 1 napon belül elfogyasztjuk.

Ideges szembajra borogatást készítünk belőle.

Beöntésnél a gyökérből 30 grammot használunk 1 liter vízre, bélférgek, altesti zavarok, hólyag- és anyaméhgörcsök, makacs hasmenés leküzdésére. A beöntéshez rendszerint kamillát keverünk.

Az állandó szívdobogásban szenvedő és ájulásra hajlamos egyéneknek a macskagyökeret rendszerint ürömmel és veronikafűvel keverve adjuk.

Állandóan használni, valamint nagyobb adagot bevenni a macskagyökérből nem szabad, mert az emésztést megrontja, sőt állandó émelygést, a homlokban fejfájást, de a látóidegek meggyengülését is okozhatja.

A néphit szerint, ha a méhkasba macskagyökeret teszünk, a méheket odacsalogatjuk és ott munkát fognak kifejteni.

Macskagyökér tinktúra: áll 10 gr. gyökérből, melyet 50 gr. 70%-os alkoholba, vagy éteres alkoholba áztatunk.

Ideges álmatlanság elleni tea: Keverjünk össze egyenlő részben macskagyökeret, borsmentát, vidrafüvet. E keverékből vegyünk egy kis kanállal és azt forrázzuk le 1 csészényi forró vízzel. 5 percnyi állás után szűrjük le, a szüredéket hűtsük le és hidegen lefekvés előtt fogyasszuk el.

Idegességre visszavezethető emésztési zavarnál: Összekeverünk 2 gr. macskagyökérport, 0,3 gr muskátlivirágport és 2 gr cukorport. Az összekeverés után az egész mennyiséget 10 részre elosztjuk és naponta kétszer egy részt beveszünk.

Idegerősítő, idegtápláló teakeverék: Egyenlő részben összekeverünk macskagyökeret, szegfűszeget, narancsvirágot és borsos mentafüvet. E keverékből 1 evőkanálnyit egyszerűen felfőzünk, 12 órán át állni hagyjuk és szűrés után a felét reggel, a másik felét este isszuk meg."

El kell mondanom nektek, hogy én különösen nagy becsben tartom a gyógyszerész úr tanácsait, ajánlásait, mivel nem is olyan régen, gyermekkoromban, az orvos által felírt receptet ezek a nagy tudású gyógyszerészek, az orvosi ajánlás szerint, személyre szabva készítették el. Akkoriban még elismerték, hogy nincs két egyforma beteg, és még ugyanaz a betegség is személyenként változó, tehát a gyógymód is személyre szabott kell hogy legyen. Manapság ez már ,,nem kifizetődő" a gyógyszeripar számára.


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: macskagyökér
Az oldal tetejére