Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan gyűjtsd a gyógynövényeket 

Hogyan gyűjtsd a gyógynövényeket 

Szerte a világon évezredek óta gyűjtik be és használják fel az emberek a környezetükben fellelhető gyógynövényeket. Magyarországon sincs ez másképp. Gyönyörű zöld hazánk bővelkedik a gyógyító füvekben, gyógynövényekben. Ahol csak növényi élet van, ott mindenütt terem gyógynövény is.

Hogyan gyűjtsd a gyógynövényeket 

Óvni kell ezt a kincsestárat, mert bár a növényvilágunk a gyógynövényeknek gazdag forrása, gondolnunk kell a jövő nemzedékeire is.
A gyógynövények nem csodaszerek, de csodálatos szerek. Megfelelő ismeretekkel, odafigyeléssel valódi orvoslási értékük van. Ezt a tényt az is bizonyítja, hogy a gyógyszeripar is rendszeresen felhasználja a természetünk kincseit. Gyógyteák, alkoholos kivonatok, glicerines kivonatok, kapszulák formájában mind-mind elérhetőek önállóan és alkotóelemként is. 
Gyógynövényt bárki gyűjthet, de a gyógynövények ismerete elengedhetetlen hozzá. Mint ahogyan a megfelelő időben kell elvégezni a kapálást, az aratást, ugyanúgy a maguk idejében kell begyűjteni az adott gyógynövény megfelelő növényi részét.


1 - a virágok, a levelek és a füvek begyűjtése, gyökerek kiásása. 2 - a gyűjtött növényrészek átválogatása. 3 – az előkészített növények kiterítése szárításra és kezelése. 

A gyógynövénygyűjtéshez kellő hozzáértés, nagyon gondos és lelkiismeretes munka kell. A gyűjtőknek jól kell ismerniük a gyógynövényeket, tudniuk kell, hogy melyiknek melyik részét mikor és hogyan kell gyűjteni, megszárítani és kezelni. Csak így marad meg a teljes hatóanyag, csak így lesz gyógyításra alkalmas a gyógynövény. 
A gyógynövényeknek nem minden része tartalmaz azonos minőségű és azonos mennyiségű hatóanyagokat. Egyeseknek a virágát, a levelét, a gyökerét vagy a termését, másoknak két-háromféle részét is gyűjteni, de mindent más-más időben. 

Néhány követendő szabály a gyógynövénygyűjtésben

Gyűjtés közben a gyógynövényállományt kímélni, óvni kell. Ez azt jelenti, hogy nem szabad feleslegesen irtani. Igyekeznünk kell biztosítani a tovább szaporodásukat. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a következő években is szükségünk van gyógynövényekre!
Gyógynövényeink elszaporodását azzal is elő kell segíteni, hogy magvaikat megfelelő helyen elszórjuk.


A gyűjtés során nem szabad a virágokat a levelekkel keverni.

Ha a növény szárát gyűjtjük be, óvjuk meg a gyökereket.

Ha gyökeret gyűjtünk, fosszuk meg a föld feletti részek maradványaitól. 

A virágokat általában kinyílt állapotban kell gyűjteni. Vannak kivételek Például a japánakác virágait még bimbósan szedjük, , a martilapu virágzatait félig nyílott állapotban gyűjtjük be. A kankalin virágait kelyhestől gyűjtjük, az ökörfarkkóró és a fehér árvacsalán virágainak csakis a csészéből kicsípett pártáit szabad gyűjteni. A bodzavirág, kamilla, a százszorszép, a lóhere kocsányostól gyűjthető. A galagonya virágait kivételesen a cserje lombleveleivel együtt kell gyűjteni.

A leveleket akkor kell gyűjteni, amikor már fejlettek és addig gyűjthetők, amíg épek, egészségesek. 
A leveleket az ágakról vagy a szárakról egyenként kell leszed ni, a hosszú nyelű levélfajtákat — acsalapu, martilapu, sza móca, ibolya, tüdőfű stb. — pedig rövid, legfeljebb 2—3 cm-es nyélrésszel kell lecsipegetni.

A virágos, leveles hajtásokat akkor kell gyűjteni, amikor virágaik frissen nyílnak.

Még a virágok teljes kinyílása előtt kell gyűjteni azonban a fészkesvirágzatú füveket (aranyvessző, aggófű, fehér üröm, sédkenderfű stb.), mert azok a száradás alatt még tovább fejlődnek.


A gyűjtés során a szárakat ott kell letörni vagy levágni, ahol még vékonyabbak és levelesek. Különösen vonatkozik ez a szabály a hosszú, kórós szárú gyógynövényekre (üröm, gyöngyajak, somkóró stb.), amelyek szárainak csak a felső legfeljebb 40— 50 cm-es részét szabad gyűjteni.

A félcserjéknek (kakukkfű, csarabfű, sarlós gamandor stb.) csakis az az évi, lágy szárú hajtásait kell gyűjteni, az alsóbb, elfásodott, levéltelen szárrészek nélkül.


A kiásott gyökerekről a talajszennyeződést vízzel le kell mosni és meg kell tisztítani a szár-, levél-,korhadt rész maradványoktól.

A szárításhoz a hosszabb gyökereket és gyökértörzseket 20—30 cm-es darabokra fel kell aprítani, a vastagabbakat hosszában fel is lehet hasogatni, kivétel a gyermekláncfű gyökeret, mert az sérüléskor veszít értékes tejnedvtartalmából.


A terméseket éretten, de mindig kocsányrészek nélkül kell gyűjteni. Kivétel a csipkebogyó, amelynek a gyűjtését féléretten kell elkezdeni illetve a bodza és a sóskaborbolya, amelyek terméseit fürtösen kell gyűjteni.

A friss növényi részekkel kíméletesen kell bánni: ne töredezzenek, ne zúzódjanak meg. 

Semmilyen növényrészből nem gyűjthetők a gombás betegségektől és rovaroktól feltűnően megtámadottak. 

Mire ügyeljünk még a gyógynövények begyűjtése idején – Óvjuk magunkat

Gyermekek csakis felnőttek ellenőrzése mellett gyűjtsenek mérgező gyógynövényeket.

A megsebzett kézen gyűjtéskor viseljünk kesztyűt.

A begyűjtők munka közben szájunkhoz, szemünkhöz ne nyúljunk.

Étkezés előtt mindig alaposan mossuk meg a kezünket.

A mérgező gyógynövényrészek közül ajánlatos még a gyűjtés helyszínén kiválogatni a szükségtelen részeket. Nem szabad otthon szétszórva a ház környékét megfertőzni velük.

A megszárított gyógynövényáruk becsomagolása közben keletkező felszálló por ellen porvédő szemüveggel és a száj, illetve az orr elé kötött, nedves kendővel védekezzünk.


Forrás: Rápóti Jenő — Romváry Vilmos, Gyógyító növények

Tartalomhoz tartozó címkék: növény gyűjtés
Az oldal tetejére