Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szukorfű (Oregano) - A természet adta penicillin

Szukorfű (Oregano) - A természet adta penicillin
Emésztést javító, étvágyfokozó, általános melegítő, hevítő vértisztító, izzasztó, enyhe fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó, idegerősítő és nyugtató, hurutoldó, huruteltávolító, köptető hatású. Tisztítja, frissíti a gondolatvilágot, a megtisztulás, a megnyugvás élményét adja és erőt ad a terhek elviseléséhez.

SZUROKFŰ (oregano) - Oreganum vulgare

,,HA AZ ÚRISTEN BAJT ÁD, GYÓGYÍRT IS ÁD HOZZÁ” A szurokfű, az egyik leghatásosabb természetes antibiotikumként számon tartott növény.

Népies nevén: szárazfű, fekete gyopár, kasbók, vad majoránna, balzsammag... A szurokfű, az egyik leghatásosabb természetes antibiotikumként számon tartott növény. Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: 
A hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregano (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.


Petra Neumayer Természetes antibiotikumok című könyvében olvastam, hogy: ,,még a gyógyszeres terápiát támogató orvosok és tudósok körében is egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy az antibiotikumok túlságosan széles körű alkalmazása halálos veszélyt jelenthet az emberiségre nézve, mivel a legveszélyesebb kórokozók egyre nagyobb számban válnak ellenállóvá a gyógyszeripar termékeivel szembe. A kórházakban pedig fenyegető mértékben nő a rezisztens baktériumok száma. Azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a kórokozók elpusztítása nem helyettesíti a szervezet immunrendszerének működését”.

 • ,,Kiutat jelent, ha egyre inkább visszatérünk azokhoz az anyagokhoz, amelyeket a természet állít elő, és alkalmaz a mikroorganizmusok elleni küzdelemben”.
 • ,,A modern tudomány és technológia képes olyan új lehetőségeket és elkészítési módokat teremteni, amely lehetővé teszi a természetes anyagok leghatékonyabb felhasználását.”
 • ,,A kezelés gyökerei azonban mindig az évmilliók óta létező gyógynövények erejében és a gyógyítók, orvosok és sámánok évezredes, gondos természeti megfigyeléseiben rejlik”.
 • ,,A természetes antibiotikumok nem csak megölik a baktériumokat vagy gátolják annak szaporodását, de egyben aktiválják is a szervezet természetes védekezőrendszerét”.

A szurokfű az ajakosok családjába tartozik, Eurázsiában mintegy 38 fajtát tartanak számon, amiből Európában mindössze egy faja honos. Fás törzsű, egyenes szárú, 30-90 cm magasra is megnő, gyöktörzses évelő növény.
Száraz tölgyesekben, bokros domboldalakon, cserjésekben és legelőkön található. Júliustól-augusztusig virágzik. Kellemes illatú, sötétvöröstől rózsaszín virágúak.
Csokorba fogva, szellős, árnyékos helyen felaggatva kell szárítani, majd száradás után lemorzsolni a levelet és a virágot. Akkor jó a szárítás, ha a növény a színét megőrzi.  Sötét edénybe, jól lenyomkodva majd lezárva tárolni, hiszen a szárított növény legnagyobb ellensége a nedves levegő és a fény. A fás szárat sem kell kidobni. A szabad tűzön való sütögetések alkalmával, amikor már majdnem kész a hús, tehetsz néhány darabot a parázsra belőle, ugyanis igen kellemes aromát ad a húsnak.


A görögök ősidők óta használták fűszerként. Igen kedvelték ezt az illatos növényt, oros-gamosnak, azaz hegyek örömének nevezték el.

Az egyiptomiak gyógyító növényként is alkalmazták.

Európába a középkorban terjed el, a magyarságnak is igen kedvelt fűszer és gyógynövénye volt. A hiedelem szerint távol tartotta a gonosz szellemeket, ezt igazolja az a tény, hogy nyugtató hatása elűzi a félelmet. A fejőlányok viharos időben mindig tettek a tejesköcsög mellé szurokfüvet, mert hitték, hogy meggátolja a tej savanyodását.


Dr KMETH SÁNDOR: Gyűjtése, felhasználása: tavasztól kezdve szinte egész nyár végéig gyűjthető, bár a napos területeken nyár végére kiéghet, ősszel másodhajthat. Alkalomszerűen természetesen bármikor szedhető, levele, virága, zsenge szára, de szárításhoz, gyógyászati célú begyűjtéshez, felhasználáshoz érdemes a teliholdak időszakait figyelembe véve napos koradélutánokon begyűjteni. Árnyékos helyen szárítsuk, papírral, vagy szövettel fedetten, hogy aromájából a legkevesebb vesszen kárba, zárt edényben tároljuk, a készletet évente újítsuk.

Felhasználhatjuk étkezési célra frissen, vagy szárítva, forrázat formájában, készíthetünk belőle illóolajat, tinktúrát, boros főzetet, krémet.

ENERGETIKA: szelet csökkenti, tüzet fokozza, vizet csökkenti. Élénkítő, szárító, hevítő hatású az egész szervezetre nézve.

ÁLTALÁNOS HATÁS: emésztést javító, étvágyfokozó, általános melegítő, hevítő vértisztító, izzasztó, enyhe fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó, idegerősítő és nyugtató, hurutoldó, huruteltávolító, köptető hatású.

LÉLEKTANI HATÁSA: tisztítja, frissíti a gondolatvilágot, segít feldolgozni a mérgező élményeket.
A megtisztulás, a megnyugvás élményét adja és erőt ad a terhek elviseléséhez. Távol tartja az alvilági influenciákat, a "fertőből"; kivezeti a lelket. Megkönnyíti a továbblépést, a felülemelkedést. Erősíti az emberben a jóindulatot, a tisztánlátást. Távol tartja a rossz álmokat, ezért sokan párna alá teszik vagy ágy fölé akasztják.

RÉSZLETES ISMERTETÉS: A szurokfű frissen rágcsálva, illetve tinktúrája, boros készítménye, forrázata erős öblögetőként szájfertőtlenítő hatású, csökkenti az ínygyulladást, a fogfájást és a szájszagot. 

 • A gyomor emésztőnedv termelését fokozza, így az étvágyat növeli. Csökkenti a hányingert, a gyomor émelygő érzését. A gyomorhurutot, a gyomor fertőzéses állapotait a forrázat, a boros készítmény kúraszerű alkalmazása szünteti. A gyomorrontás ellenszere, ételekben fűszerként való alkalmazása könnyíti annak feldolgozását.
 • A bélrendszer további szakaszaira is fertőtlenítő, szélhajtó, görcsoldó, zsíroldó, mozgató hatással van. A pangó béltartalmat, annak bélfalra tapadását aromái révén feloldja és kihajtja,ezért kólika és puffadás esetén javallt.
 • Az emésztőnedvek termelését, azok hatékonyságát fokozza. Szünteti a bélsár erjedését, rothadását, így az azzal járó gázképződést is. Melegen tartja az emésztő rendszert és elősegíti a tápanyag felszívódását, valamint a fentiek miatt gátolja a méreganyag képződését.
 • Könnyíti a máj működését, felszítja benne az emésztő tüzet, ezért zsírmáj, gyenge minőségű epetermelés, ételmérgezés, magas koleszterinszint, elhízás esetén fogyasztása bármilyen formában, esetleg kúraszerűen is javallt. 
 • Test szerte fokozza az izomzat vérellátását, ezáltal anyagcseréjét, így fáradt, lehűlt, lemerevedett, kötött, sérült izomzatú állapotokban a vele készített tinktúra, krém, vagy fürdő jótékony, pihentető hatású, e hatást fokozhatjuk, ha ezzel egyidejűleg belsőleg is használjuk. Ennek hatására csökken az izomfájdalom, sőt a reumatikus ízületi fájdalmakat is enyhíti, ehhez illóolaját is használhatjuk. 
 • Meggyorsítja a véraláfutás felszívódását ha borogatásként alkalmazzuk forrázatát vagy illóolajával, tinktúrájával kenjük.
 • Tisztítja a testben keringő nyirkokat, nyirokmirigyeket, így a szövetnedveket, szöveteket is, ezért mérges csípések, fertőző, mérgező harapások, sérülések, vérmérgezés, nyirokrendszeri betegségek, nyirokrák esetében elsősorban alkoholos készítményeinek, illetve forrázatának alkalmazása elengedhetetlen. 
 • A lehűlt veséket felmelegíti, szűrőrendszerükben a felhalmozódott lerakódásokat, szennyeződéseket, kisebb fertőzésüket felszámolja a kúraszerű alkalmazás. 
 • Izzasztó hatása a testnedvek felhevítésén és a bőrpórusok tágításán keresztül érvényesül. 
 • Erős bőrtisztító, a keléseket, furunkulusokat, fertőzött felszíni sebeket, korpás fejbőrt borogatás, lemosás formájában hatékonyan kezelhetjük a belőle készült forrázattal, az egyidejű belső áztatás mellett.
 • Könnyíti a légzést, a tüdő és a hörgők nyálkáit fellazítja, olvasztja, miáltal kiürítésük könnyebbé válik. Ez a hatása a kakukkfűéhez hasonlatos, így nehézlégzés, hörghurut, tüdőgyulladás esetén javallt, akár inhalációs, aromaterápiás formában is. Csillapítja a köhögést.
 • Az influenza, nátha, meghűlés hatékony ellenfele, indirekt lázcsillapító.
 • Az idegrendszer esetleges frusztráltságát az ingerküszöb csökkentő mérgek felszámolásával közvetve csökkenti, aromái melegítik, enyhén zsibbasztva nyugtatják az idegeket, fokozva ezáltal azok ellazulását, a görcsök elengedését. Csökkenti a stresszes állapotokat, valamint eredményesen szünteti a depresszió állapotát is ,idegerősítő.
 • A kismedence területét a szurokfű intenzíven melegíti, véráramlását fokozza, ezért a női reproduktív szerveket energizálja. A havi vérzés intenzitását fokozza, miáltal a szervezet tisztulása is fokozódik, bő vérzés esetén viszont ezen ok miatt nem ajánlott.
 • Enyhíti a menstruációs görcsöket is. 
 • Segíti a szülés megindulását. 
 • Hüvelyi fertőzések, gombás folyás, viszketés esetén kúraszerűen kell alkalmazni külsőleg és belsőleg egyaránt. Hasonló jellegű nemi problémák esetén férfiaknál is alkalmazható”.

VIGYÁZZUNK: Áldott állapotban levő nők, szoptatós anyák, májgyulladásban szenvedők nem fogyaszthatják. 

Könnyen termeszthető magról, vagy tőosztással. A legjobb a félárnyékos helyre ültetni, ugyanis bár jól állja a tűző napot is, de kevesebb az illóolaj tartalma.

MINT FŰSZERT: a majoránnához hasonlóan használhatjuk:

 • sültekhez, levesekhez, mártásokhoz
 • tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez
 • töltelékekhez, zöldségsalátához
 • Olaszországban a pizza nélkülözhetetlen fűszere

A népi hagyományban levelével a tölgyfa bútorokat dörzsölték be, mert tisztító hatása mellett csodálatos fényt és illatot adott neki.


Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy ,,a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere, a bazsalikom, a kapor és az oregano (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve".

A szurokfű elnevezés a magyar nyelvben, a régi források közül Melius Juhász Péter Herbariumában (1578) és Pápai Páriz Ferenc Pax Corporisában bukkan fel.

A nyelvújítás korában a szurokfűnek Diószegi Sámuel új nevet adott. Mivel „virágit murvapikkelyek boritják”, elnevezte murvapikknek. Népnyelvi nevei a szújfű, szúlfű, szúrfű, szúfű. E régóta használt fűszernövény-nemzetség neve a görögöktől maradt ránk. Orosz ganosznak, azaz ’a hegyek örömének’ hívták. Aki látta Görögország belsejét, ahol nyáron szurokfű fedi a domboldalakat s illatosítja a levegőt, egyetért a névadással.

Már Plinius is külön emlékezett meg az amaracusról és az origanumról, amely „in sapora cunilam aemulatur et plura genera in medivina habet”, azaz illata tekintetében vetekszik a cunilával (az origanum egyik faja), és a gyógyászatban több faja van. A középkori írók a kerti majoránnát a legtöbb esetben latinul írott könyveikben amaracusnak nevezték, s a vadmajoránna kapta az origanum nevet. A vadmajoránnát, mint minden régóta ismert, igézésre, varázslásra, kuruzslásra alkalmasnak vélt növényt, egyúttal gyógyításra is használták.

Már az egyiptomiak kamatoztatták gyógyhatását. A kínai orvosok láz, hányás, hasmenés, sárgaság és viszketéses bőrbetegségek hagyományos gyógyszereként évszázadok óta használják. Európában a hölgyek körében nagy népszerűségnek örvendett, virágcsokrokba, édes illatú zacskókba, kézmosóvízbe tették. A szurokfű levele borsízű, erős antiszeptikus hatású anyagot, timolt tartalmaz. Éterikus olaját számos nyavalya ellen vélték hatásosnak. A nemi szervek bajainál alkalmazták, és idegerősítő, görcsoldó, izzasztó hatást tulajdonítottak neki. Főzetéből viszkető kiütés esetén fürdőt készítettek.


Petra Neumayer ,,Természetes antibiotikumok" című könyvében olvastam, hogy: ,,még a gyógyszeres terápiát támogató orvosok és tudósok körében is egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy az antibiotikumok túlságosan széles körű alkalmazása halálos veszélyt jelenthet az emberiségre nézve, mivel a legveszélyesebb kórokozók egyre nagyobb számban válnak ellenállóvá a gyógyszeripar termékeivel szembe. A kórházakban pedig fenyegető mértékben nő a rezisztens baktériumok száma.

Azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a kórokozók elpusztítása nem helyettesíti a szervezet immunrendszerének működését”.

Kiutat jelent, ha egyre inkább visszatérünk azokhoz az anyagokhoz, amelyeket a természet állít elő, és alkalmaz a mikroorganizmusok elleni küzdelemben. A természetes antibiotikumok nem csak megölik a baktériumokat vagy gátolják annak szaporodását, de egyben aktiválják is a szervezet természetes védekezőrendszerét”.


Dr. ZELENYÁK JÁNOS lekéri plébános ,,A győgynövények hatása és használata" (1908) című művében írja: ,,Vad majoranna, fekete gyopár, murvapikk, száraz fű, szurokfű, szurokszagú fű, vargák festő füve, balzsammag (Origanum vulgare),terem erdők szélén, gyepükben, szikár, köves helyeken az egész országban.

Használata: A virágzó száraknak majorannához hasonló kellemes illatú és fűszeres kesernyés ízük van. Egyike azon növényeknek, melyet láb és más erősítő fürdőknél kellene használni. Linné szerint a kínai teát pótolja. Teának főzve tüdőelnyálkásodásnál, idült hurutnál, reumatikus görcsöknél és elmaradt havibajnál elsőrangú szernek mondható. Külsőleg fogfájásnál használjuk. A füvet virágostul tejben főzzük és gőzét a fájós fogra bocsájtjuk.


MÉLIUS PÉTER 1578-ban megjelent ,,Herbárium" című művében" olvashatjuk: ,,Origanum vagy Szurok fű, Vargák füve. Ez kétféle: Egyik széles levelű, mint Basilicum, kevés veres virága, de magos. A másik apró levelű, de sok a veres virága. Némelyeknek a veresnek fejéres a virága. Egyik olyan, mint a kakukkfű. Ez egyik Tragorigánum, azaz Kecskék szerető füve. Ez erdőn terem, a Kecskék igen szeretik.

Belső hasznai: A levelét, akit Heracleonnak hínak, apró levelű, sok virágai fejér és veres vagyon, mezőn terem, ha borban megfőzed s iszod,

 • Mérges dühös állat harapását gyógyítja.
 • Ha penig megszakadtál, tökös vagy, megvonottal az Inak, Vizi kórság bánt, Figével főzd meg a mézes ecetben s meggyógyulsz, ha gyakran iszod.
 • Ha megszárasztod, mézes vízben, vagy Sziva lében megfőzed és egy jó Pohárral megiszol benne, Fekete és Sárga sárt alól kiviszen belőled. Asszonyember vérét kiviszi. Ha mézben megőzed, még a virágát is, ha melegen észed, hurutot, rekedést elűz, okádást kiűz, ha így csinálod.
 • Aki ételt utál, hitván, nem emészthető gyomra vagyon, meggyógyítja ha iszod virágát mézben főzve.

Külső hasznai: Succusa, vize fogfájást, szájnak megromlását, Nyelvcsap dagadását, leszállását gyógyítja, ha mosod véle. Kék verést, fogfájást gyógyít, tisztít, ha mézzel, Salenitro, azaz Salétrommal össze csinálod, fogad kened véle."


VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész, ,,Gyógynövények gyógyhatásai": ,, Kereskedelmi neve: origani herba. A nemi szervekben előforduló bajoknál és zavaroknál idegerősítő és görcsoldó.

A leveléből készült főzet a légzőszervek megbetegedésinél gyengén izzasztó, nyálkaoldó.

Illóolaja étkezési olajjal és alkohollal keverve (5:100) reumánál és idegerősítő bedörzsölő szerül használatos. Főzetéből viszkető kiütés esetén fürdőt készítenek.

Állatgyógyászatban (30 gr 1/2 l vízre) a háziállatok étvágytalansága ellen alkalmazzák.


PETRA NEUMAYER ,,Természetes antibiotikumok": ,,A növényt virágzáskor kell szedni. Fontos, hogy ne szárítsuk túl magas hőfokon, mivel akkor a növény fő hatásáért felelős illóolajok nagyon gyorsan elpárolognak.
A népi gyógyászatban az oregánót a gyomor-bélrendszer betegségeinek kiváló gyógyszereként tartják számon. Alkalmazásával a nehéz ételeket könnyebb megemészteni, csökkenti a hasmenést, és gyengéden aktiválja az epeképződést.

Az oregánóolaj kiválóan alkalmas az emésztő-és légzőrendszer mindenféle akut fertőzésének a kezelésére. A borsika, a fahéj, a kakukkfű, a szegfűszeg és a teafa mellett Paul Belaiche francia kutató szerint az oregano is a legszélesebb spektrumú antibiotikus hatással rendelkező illóolajokat termelő növények csoportjába tartozik. Az általa végzett kísérletek szerint az oreganóolaj a kakukkfű olaj után a legerősebb természetes antibiotikum számos baktérium ellen. "


SZABÓ GYURI BÁCSI ,,A bükki fövesember" című könyvében olvashatjuk: ,,Ezt a növényt mi köhögéscsillapítónak használjuk, helyettesíteni lehet vele a kakukkfüvet. Az íze nem egészen az, de ugyanolyan jóízű. A köhögéscsillapító hatásán túl hangszalaggyulladás esetében is használható. Vigyázni kell arra, hogy gyulladásra nem szabad melegen inni, tehát a 2,5 dl forrásban levő vízzel leöntött 1 teáskanálnyi szurokfüvet legalább 15 percig fedő alatt kell tartani, és ekkor leszűrni. Még 10-15 percig hűlni kell hagyni, és az ilyen langyos teával jó mélyen hátrahajolva gargarizálni kell, és csak azután lenyelni.

Étvágyjavításra is használható, ilyenkor a napi egy csésze reggeli előtt elfogyasztva elegendő.

Idegnyugtatásra az esti lefekvés előtt egy fél órával igyanak meg belőle egy csésze teát. Ennek a teának gyengén izzasztó hatása is van. Ez utóbbi két tulajdonsága nem túl jelentős, de az idegnyugtató és az izzasztóteáinknak ízjavítás céljából 10-15% szurokfű mindig része lehet.

Fűszerként is használják minden olyan ételnél, ahol majorannát használnak."


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: szurokfű _oregano_ szent bazsalikom_
Az oldal tetejére