Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Édesgyökér - Az édes gyógyító

Édesgyökér - Az édes gyógyító

Az édesgyökér már ősidők óta ismert gyógynövény volt. Több ezer éve használják köhögés, megfázások, ízületi gyulladás, fekélyek, májgyulladás, májzsugorodás, fertőzések ellenszereként.

ÉDESGYÖKÉR - Glycyrrhiza glabra

Már a régi kínai gyógynövény könyvek is említik, sőt az egyiptomi papirusztekercseken és Tutanhamon sírjában (ie. 1347-1339) is találtak rá utalást.

A kínaiak első nagy füvészkönyve, amely a monda szerint több mint 5000 éve íródott, kiemelten foglalkozik az édesgyökérrel, amely azóta is Kína egyik legnépszerűbb gyógynövénye. Ők torokfájások csökkentésére, valamint köhögés, malária, ételmérgezés, légzőszervi megbetegedések, máj- és méhpanaszok gyógyítására ajánlották.
Az ókorban Hippokrátész köhögés, asztma és más légzőszervi panaszok kiváló orvosságaként dicsőítette. Ő nevezte édesgyökérnek, mely görögül glukos riza.
Régi írások szerint, a szkíták ezzel és kancatejjel, valamint sajttal 11-22 napig is kibírták, anélkül, hogy ittak volna. Régi szerzők gyakran ,,szkítai gyökérnek” nevezik, mivel azt tartották, hogy az ókor ezen félelmetes harcosai édesgyökeret rágva képesek voltak napokig étlen-szomjan vándorolni. Tény, hogy a Kaukázus és Irán területein, amit valaha a szkíták foglaltak el, vadon nő.


Tudvalevő, hogy minden cukor tartalmú édesség növeli a szomjúságot, viszont az édesgyökér, bár a nádcukornál ötvenszer édesebb, éppen ellenkezőleg, csillapítja azt.
Magyarországon az édesgyökér ismerete régi keletű, Melius Juhász Péter (1578), Beythe András a Glycyrrhizával, illetve a dulcis radixszal, az édesgyökerű pénzlevelű fűvel mint orvosságos és hasznos növénnyel foglalkozott.
1690-ben Pápai Páriz Ferenc Pax Corporis című művében azt írja, hogy „ha nehezen lehel és pök: édesgyökér szirupra tegyen szert, s azt nyalogassa bé”.
Kájoni János kéziratos könyvében (1656) erdei glycyrrhiza.
Csapó József (1775) köhögés és csúz elleni használatát javasolta.
Veszelszki Antal (1798) hasonló bajok ellen dicsérte, és megjegyezte, hogy a növény gyökere „az éhséget is enyhíti ha nincs mást mit rágni”, végül pedig azt ajánlotta, hogy „akiknek bő földjük van, termesszék, mert jó pénzen lehet eladni”.


Nedvéből üdítő italok készültek. Nem értéktelen a gyökér édes anyagának kivonása után visszamaradó rostos növényi anyag sem. Megfigyelték, hogy a rostnak, mivel a növény szaponint is tartalmaz, erős habképző tulajdonsága van, és ezt Amerikában fel is használták a sör erősebb habzásának elősegítésére.


1760-ban az angol kémikus George Dunhill a hígított édesgyökér kivonathoz cukrot és egyéb összetevőket adott. Ez volt a medvecukor, mint édesség születése.
Valamikor nem csak az édességboltok polcain találhattuk ezt a gyerekek által igen kedvelt medvecukrot, vagy ,,bocskorszíjat”, de a patikákban is árulták, mint a torokbetegségek és a köhögés ellenszerét.


Dr. KMETH SÁNDOR az édesgyökérről: ,,Gyűjtése: újhold idején ajánlott. A gyökérzet kerül felhasználásra, frissen, vagy szárítva. Közvetlenül is fogyasztható, de főzet, vagy áztatmány formájában kíméletesebb.

Lélektani hatás: A szellemet nyugtatja, az alapokat biztosítja. Az aggódó, szorongó, bizonytalan elmét nyugtatja, becsempészi a jó kedélyt. Szünteti a szélsőséges indulatokat, a túlhevült érzelmeket és az égő érzéseket. A rögeszmék, merev nézetek és az ezek miatt megjelenő mérgek közömbösítésében, feloldásában jelentős szereppel bír.
Túlzott fogyasztása viszont renyheséget, tompaságot pangó érzelemvilágot eredményez, melyben jelentős szerepet játszik a mohóság és az önzés.

Gyógyító hatása:

 • Hűtő, nedvesítő, tápláló hatású.
 • Szövetregeneráló, a a sebek gyógyulását kívül, belül segíti.
 • A víz energiapálya szerveit fiatalítja, tonizálja, a lerakódások feloldását segíti.
 • Az édesgyökér a mellkas, a fej, a légutak és az emésztő csatorna felső felének általános nedvesítő, nyálkásító, nyálkaoldó szere. Ezért e területek kiszáradásának kezelésében, ill. az ezzel gyakorta együtt járó gyulladások hűtésében, a fekélyek, sebek gyógyításában alkalmazható.
 • Alkalmas a besűrűsödött, pangó nyálkák, nedvek, lerakódások hígítására, síkosítására is, így azok mozdíthatóvá, üríthetővé válnak. Továbbá a testben- elmében keringő mérgek (tökéletlenűl emésztett táplálékok) hatását, tompítja, ill. felszámolja. A szervezet sejtjeit táplálja, fiatalítja.
 • A száj fekélyes megbetegedése, sebei esetén a friss, vagy szárított gyökér rágcsálása, vagy a főzetével történő öblögetés a gyógyulási folyamatot gyorsítja.
 • A nyelőcső, gyomor és nyombélfekélyt gyógyító hatása orvosilag is igazoltan vetekszik a modern gyógyszerekével. Híg, langyos főzete, lenmagpehellyel kevert pora eredményesen alkalmazható ezekben az esetekben.
 • A légzőszervek kiszáradását (torok, légcső, tüdő) szünteti.
 • A hangszálakat tisztítja, nyugtatja, a hangot széppé teszi.
 • A tüdőben felhalmozott szennyeződések (por, kátrány, hurut…) távozását lehetővé teszi.
 • Izomlazító, nyugtató hatása a hörgők görcsös tónusát oldja, így a száraz és a nedves asztma kezelésében egyaránt hatásos.
 • A légző rendszerben a gyulladásokat szünteti.
 • A hajszolt, kimerült idegrendszert nyugtatja, a túlterheltségeket csökkenti, az ingerküszöböt emeli.
 • Az ízületi gyulladást a húgysav maró hatásának közömbösítésével csökkenti.
 • A gyulladásos bőrkiütések (ekcéma, herpesz) előfordulása esetén is hatásos főzetét fogyasztani, mert az égő érzéseket, mindenféle értelemben csökkenti.
 • Máj problémák - májgyulladás, májzsugor, zsírmáj - gyógyításában esettől függően aloéval, zsályával, mályvagyökérrel keverve tünetszüntető, regeneráló megújító hatású.
 • Túlzásban: hosszú távú, nagy mennyiségű fogyasztása a szervezet és visszahatóan az elme elvizesedését okozhatja, ami tehetetlenséget, lomhaságot, merevséget, pangó nedveket, végtag ödémásodást idézhet elő. Ezzel együtt jelentősen csökken az emésztő energia, az étvágy romlik, erjedés, puffadás jelentkezhet, Vízkór tüneteit okozza.
 • Megkötés: Magas vérnyomásban, csontritkulásban, cukorbetegségben, krónikus veseelégtelenségben szenvedők csak nagy óvatossággal, felügyelet mellett, vagy egyáltalán ne fogyasszák."


BINGENI SZENT HIDEGARD: ,,Az édesgyökérnek mértékletes melegsége vagyon és tiszta hangot ad az embernek, bármily módon is fogyasszák, szeliddé, elnézővé teszi az elmét és megvilágosítja a szemeket, meglágyítja a gyomrot az emésztéshez. A szellemükben betegeknek is sokat használ ha gyakran eszik, mert feloldja a mérget, ami az agyban van."


VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész ,,A gyógynövények gyógyhatásai" című könyvében olvashatjuk: ,,Hazánkban a Duna-Tisza közén és a Tisza árterületein vadon terem. Mint drogot gyűjtjük a 2 cm-nél vastagabb gyökereit.
A légzőszervek megbetegedéseinél a gyökér főzete, kivonata sokat használt köptető. Ilyenkor a tea (10-20 gr. 250 gr. vízzel) 1/4 óráig fő.
A gyökérből készült kivonat a fennt említett célokra, általában meghűlésnél, köhögésnél (mint tea is) anyáknak, gyermekek részére cukorsziruppal keverve, kedvelt háziszer. A gyökér pora ugyanazt a célt szolgálja.
Hólyag- és vesebajnál mint enyhe hashajtó, gyakran szerepel gyógyszer keverékeink között.

Melltea: 8 gr. zilizgyökér, 3 gr. édesgyökér, 1 gr. ibolyagyökér, 4 gr. martilapulevél, 2-2 gr. ánizs és ökörfarkkóró virág. Ezen keverékből egy lesimított evőkanálnyit veszünk egy csésze teára, melyet cukorral vagy mézzel édesítünk.

Vörhenynél: Édesgyökér és hársfavirág keverékéből teát adjunk a beteg gyermeknek, óránként adagolva, mellyel igen jó hatást fogunk elérni.

Köhögés elleni tea: Veszünk egyenlő részben édesgyökeret, édes köményt, lenmagot, martilaput, porcsinfüvet, macskagyökeret, kakukkfüvet, veronikát. Összekeverjük és egy csészére egy kávéskanálnyit veszünk. 1-2 percig főzzük, majd mézzel vagy cukorral jól ízesítjük."


Dr. OLÁH ANDOR ,,A természet patikája": ,,Tripertén jellegű hatóanyagai a mellékvesék egyes hormonjaihoz hasonlóak, azokkal szinte azonos szerkezetűek. Márpedig a mellékvesék hormonjainak döntő szerepük van a szervezet stresszekkel, fertőzésekkel szembeni védekezésében, általában dinamizmusát, életerejét biztosítják. A mellékvese hiányos működésekor egyre fokozódó gyengeség, elesettség, lesoványodás, izomgyengeség, vérnyomás süllyedés, étvágytalanság, hőmérséklet csökkenés következik be.

Nemcsak mellékvese hormon-szerű, hanem női hormon-szerű hatóanyagok is találhatók az édesgyökérben.

Nálunk, a falusi Magyarországon elterjedt volt a gyerekek körében a külső kérgétől megfosztott édesgyökér rágcsálása. A kedvelt medvecukor is édesgyökérből készült. Jó lenne, ha felnőttek és gyerekek egyaránt országszerte felújítanák ezt a jó szokást, az egyre fokozódó káros cukorfogyasztás helyett.

A kockára vágott, gyógyszertárakban és gyógynövény szaküzletekben is kapható édesgyökér mokkáskanálnyi mennyiségét rágjuk el, a rostos részét köpjük ki. Két- háromszor egy kávéskanálnyi lehet a napi adag, ami 20-25 grammnak felel meg.

Főzet készítése:40-50 g édesgyökeret tegyünk egy liter vízbe, főzzük tíz percig. A főzetet víz helyett igyuk.

Másik elkészítési mód: 50 g gyökeret 1 liter állott vízben áztatunk 24 órán át, ánizs- és köménymaggal, néhány szelet citrommal együtt. Kitűnő frissítő, erősítő ital egészségeseknek és betegeknek egyaránt."


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: édesgyökér
Az oldal tetejére