Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Citromfű - A hosszú élet titka

Citromfű - A hosszú élet titka
A citromfűnek azt a tulajdonságát, hogy eloszlatja a búbánatot a füves emberek régóta dicsérték, és a depresszió elleni illatterápiában is sokáig fontos szerepe volt. Egykor azt tartották, a citromfű valósággal életre kelti az embert. 

Citromfű - Melissa officinalis

A citromfüvet a Rák jegyében álló Jupiter uralja, kellemes citrom illatú, fehér virágú évelő növény. A citromfű az ész és a szív derűjének okozója, s elűzi az aggasztó gondokat és a búskomorság fakasztotta gondolatokat.
A magyar népi gyógyászat közel kétezer éve ismeri és használja ezt a csodálatos növényt, nemcsak jótékony gyógyhatása miatt, de kellemes íze és illata miatt is, ugyanis friss levele kiváló ízesítő salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez.

Népi elnevezése: Méhfűnek is hívjuk. Botanikai nevét is a görög melissától (melitta) nyerte, ami méhet jelent.

A citromfű története

Ismerték és nagyra tartották a régi római, görög, majd arab orvosok is. Uralmuk idején az arabok termesztették Spanyolországban, innen került az után a kolostorok kertjeibe, s szerzetesek közvetítésével Kelet-Európába, ahol a házi kertekben, parasztkertekben is meghonosodott. 

A népi orvoslás előszeretettel alkalmazza. Egy régi nagy hírű gyógyszer, a karmelitavíz (aqua carmelita) – amely az elmúlt századok mindenható csodaszere, panáceája volt – is citromfűből készült. A karmeliták vize a XVIII. században vált mind híresebbé a francia papok és gyógyszerészek révén. Ekkor már sokféle fűszert is tartalmazott: narancshéjat, koriandermagot, szerecsendiót, szegfűszeget, fahéjat stb.

Elsőként a svájci Paracelsus (1493-1541) állította elő megfiatalító csodaszerként. 

Összetételét és készítésének módját Maria Clementine Martin apáca rögzítette végleg 1775-ben, napjainkban is így készül a ,,Klosterfrau-Melissengeist”. 


Kneipp írja 1891-ben, utat nyitva a citromfű újrafelfedezésének.: ,,Egykor tündéri fűnek nevezték hatásossága miatt, és széltében éltek vele. Napjainkban teljesen elfeledkeztünk róla, és arról a szolgálatról, amit nyújthat”

A Melissa officinalis, nem csak kiváló méhtakarmány, mézelő növény, hanem kaptárak illatosítására is használható, miután a méhek kedvelik a növény szagát (virágai mézillatot árasztanak).


A méhkasba is szokták tenni, amikor ereszt a méh, hogy odacsalja őket. Régi szokás lehet, ugyanis már 1775-ben azt írja Csapó József: „a méhek annyira szeretik, hogy ha a kast megkenik vele, abból soha ki nem szöknek”.


Egykor azt tartották, a citromfű valósággal életre kelti az embert. A XIII. században élt Llewelyn, Glamorgan hercege, aki rendszeresen itta a citromfű teáját, 108 éves korában halt meg. A sydenhami John Hussey 116 évet élt meg, miután ötven éven át itta reggelenként a mézzel ízesített citromfűteát.

A citromfűnek azt a tulajdonságát, hogy eloszlatja a búbánatot a füves emberek régóta dicsérték, és a depresszió elleni illatterápiában is sokáig fontos szerepe volt.


ZELENYÁK JÁNOS lekéri plébános (1908) a Melissa officinalist mézfűként említi: ,,A mézfű levelet virágzás előtt kell szedni. Igen kellemes, fűszeres, citromhoz hasonló illata van, amely vigyázatlan szárításnál elillan. Hogy ez ne történjék, a leveleket jól elzárt edénybe kell tartanunk. Mint izgató, fájdalomcsillapító szer, altesti bajoknál s ideggyengeségnél ajánlható. A melissa vizet havibaj előmozdítására használják. A melissa szeszt a fogfájásnál vattára csepegtetjük és a lyukas fogba tesszük. Borban, vagy vízben főzve, a gyenge elméjűeket erősíti, a bágyadt, fáradt tagokat élénkíti s fejfájásban szenvedők fejükre kötik, hogy a fájdalmat enyhítse a mézfű fejre kötött levele.”


LIPPAY JÁNOS - ,,Posoni Kert” Anno 1664: ,,A Melissa, méh fű, vagy méreg nyomó fű. Hatalmas-képpen meg-erősíti és vigasztalja embernek szívét, főképpen, mikor az éjszakai szorongatások álmában reá jönnek. 
A bánatot és melancholiát elűzi, ha fehér borban megfőzik és ennyihány napig isznak belőle. Mellyét is igen tisztíttya az embernek.

Ha mérges gombát evett valaki, ebbűl igyék. Ha mérges állatoktól megmaratott, az ellen is jó. 

A pestis ellen is igen használ, és az asszonyok nyavalyájának fájdalmát megcsillapíttya, ha négy kalánnal isznak belőle, kiváltképpen az égetett vizibűl, az nehéz lélegzet ellen.

Ha kit a méhek megcsíptek, tegye rá ezt a füvet s elvészi fájdalmát.

Ha zavaros borba tészik, megtisztíttya.”


HORHI MÉLIUSZ PÉTER ,,Herbárium” 1578-ban megjelent könyvében a következőket írja a citromfűről: ,,...Fehér virága hasonló a peszertzéhez, a holt csalánhoz. Ha kiszakasztod a virágát, édes, ezt híják Meliphyllonnak, méhek szerető fűnek.
Ha borban megfőzed a Melissát és gyakran iszod, kórságot gyógyít. Mellyet, tüdőt tisztít, fulladást gyógyít, a szüvet erősíti, a melancholiát, bánatot kiűzi a szűből. Ha penig megmetéled a mézelkét, egy nap és egy éjjel édes borba áztatod, mindenféle betegség ellen jó, torokdagadást, Antal tüzét, hasfájást gyógyít. 

Ha minden nap iszod, a füvét hasadra, torkodra kötöd, a csoklást, hasnak szelit, a fingást megállatja. Aki retket eszik és böfög, megállatja. Szemet tisztít.

Ha szegfű virágával egy csokorba kötöd, vízben vagy borban megfőzed, akkor tekerő csömört, hasfájást, az asszonyember matráját meggyógyítja, sőt szeméremtestnek, májnak, lépnek, vesének berekedését megnyitja.

Ha a zavaros borba belé veted a melissát, szép színűvé teszi. 

Ennek a vize legyet és rothadást elűz, nem hagyja a húst hamar légynek megesni”.


CSAPÓ JÓZSEF 1775-ben Pozsony városában megjelent ,,Új füves és virágos magyar kert”: ,,Kertekben termesztik, az egész fűnek olyan jó szaga van mint a tzitromnak.

Belső hasznai:
1. Elmének gyengeségét erősíti ez fű, ki róla bort vagy vizet iszik.
2. Szűlés után megbádjadt tagokat megvidítja e fű ezen módon, avagy pedig a tsupa gyakran való szaglása által is.

Külső haszna:
1. Szél ütött tagokat mossák és kötözzék ezen fűről főtt borral.
2. Fő fájós személyek kössék ez füvet a fejekre.

A méhek igen jóféle mézet készítenek e fűből.


VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész úr, így ír róla: ,,Hazánkban mint elsőrendű mézelő növényt termesztik, vadon nem fordul elő. A kereskedelemben a levél (folium) és az egész föld feletti szárrész (melissae herba) kerül forgalomba.
Idegerősítő, görcsoldó, üdítő és élesztő, főleg a gyomortraktusra, a méh, a szív és az agyra van hatással. A fűből vagy leveleiből készült tea nyugtató hatású múló idegbajnál és zavarnál.
Szemerősítő, kiválasztást fokozó. Izzasztó teának is beválik.

E főzet ajánlható továbbá elsősorban nőknél sápadtság, hipochondria, ideges szívdobogás, ideges hányási inger és görcsök jelentkezésénél, de ideges fej-, fog-, és fülfájásnál is alkalmazható. 

Kivonata (alkoholos vagy vizes) a fenti esetekben nagyobb hatás kiváltására ) 3-4 kiskanál egy pohár vízre, vagy 20-30 cseppet cukorra) ájulás, reumatikus kényelmetlenségek és hűdés esetében igen jó háziszer.

Külsőleg alkoholos kivonata daganatra, zúzódásra és reumás fájdalmakra alkalmazható borogatásképpen.

Citromfű kivonat: (Karmelitergeist).

150 gr. 50%-os alkoholban 6 napig 10 gr. citromfüvet lehetőleg meleg helyen áztatunk, 6 nap után az anyagot filtráljuk és alkohollal 100 gr-ra kiegészítjük.

Rendes havibajnál: Veszünk egyenlő részben citromfüvet, valamelyik mentafüvet, angyelikafüvet és majorannát. Főzetet készítünk szabály szerint 1 evőkanálnyiból ¼ liter vízre

Ideges szívdobogás elleni tea:

Veszünk citromfű és szagos rutafűből 20-20 gr-ot, árnikavirágból 10 gr.ot, hasznos földi tömjéngyökérből 30 gr-ot, kerti borágófűből 10 gr-ot és orbáncfűből 10 gr-ot.  Az egészet leforrázzuk és 20 percnyi állás után megszűrjük. Szükség esetén naponta háromszor-négyszer 3 evőkanálnyit adagolunk.

Felfúvódás elleni tea: 

Áll 30 gr. citromfű és 6-6 gr. csillagos ánizs és koriandermag keverékéből. 1 kis kanálnyit veszünk 2 csésze teára. A teából háromszor naponta 2 evőkanálnyit.

Gyomor és bélemésztést előmozdító keverék:

250 gr citromfű főzethet (25 gr. 250 gr vízre) keverünk 15 gr rebarbara tinktúrát, 8 gr. macskagyökér tinktúrát és 15 gr. cukrot. E keverékből naponta két-háromszor 1 evőkanálnyit vegyünk be.


Dr. OLÁH ANDOR ,,A természet patikája”: Három kiemelkedő hatásterülete van: ideges szívpanaszok, ideges gyomorpanaszok, elalvászavar.


,,Minden földből származó dolgok közül a szívre a legjobb növény a citromfű” – állapította meg már Paracelsus is. 


Szent Hildegard (1098-1173) kolostori apátnő, a középkor híres fűgyógyász orvosa, ha téves indoklással is, de igazat mondott tapasztalata alapján: ,,Aki ezt eszi, szívesen nevet, mert a lépet erőst melegíti és a szív ezáltal vidám lesz”. 

A karmelitavizet ideges szívpanaszok, ideges szívdobogás ellen nyugtatóként javallják.

Lengyel gyógyteakeverék keringési és koszorúér elégtelenség, szabálytalan szívverés (aritmia) ellen kiegészítő kezelésként vagy önálló hosszabb kúraként:

20-20 gr galagonyavirág és valeriánna gyökér, 40 gr citromfű. A keverékből két kávéskanálnyit forrázunk le 2-3 csészényi vízzel. Naponta fogyasztható.

Mivel a gyomorbajok ideges formái a ,,gyomor-neurózisok (funkcionális-gasztropátiák) igen elterjedtek, ezek gyógyításában nagy az alkalmazási területe. 

Étvágytalanság esetén más keserű anyag tartalmú droggal együtt alkalmazandó. 

A citromfű a máj- és epebántalmak, felfúvódás gyógyszere is.

Aki nehezen tud elaludni, annak azt ajánljuk, hogy vacsora után, lefekvés előtt igyon meg egy csésze jó meleg, mézzel édesített teát, amely úgy készül, hogy két kávéskanálnyi citromfüvet leforráznak két deci vízzel. Hatásosabb macskagyökérrel együtt. Reggel és este egy-egy csészényi ugyanebből a teából szedatív, idegerősítő hatású. Az a szabály, hogy elég nagy legyen az adag éppúgy érvényes a citromfűre, mint a macskagyökérre, - tehát két kávéskanálnyi drog két deci vízre. Mivel a citromfű illóolajat tartalmaz, az a szabály is érvényes, hogy teakészítéskor a víz forró legyen, de ne legyen forrásban. A teát fedjük le, és így hagyjuk állni 10 percig.

A citromfű nyugtat és görcsöt old, így ideges gyomorpanaszokra is való. A kamilláénál és a borsmentáénál gyengébb a görcsoldó hatása. Szélhajtó is. A gyomorbajok ideges formáinak gyakorisága miatt igen nagy az alkalmazási területe. Célszerű borsmentával társítani, mert a borsmenta hiányzó nyugtató hatását kiegészíti. Két kávéskanálnyi citromfüvet forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, s kortyonként lassan igyuk meg.

Gyakori a gyógyszer okozta gyomorhurut. Nemritkán kísérik gyomorpanaszok az epebajt, epekőbetegséget is. A gyógyteakúrával a fokozott savképzés csökkenthető, a gyulladás megszüntethető, elérhető a görcs oldódása, valamint szélhajtás, általános tonizásálás, erősítés.


 A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: citromfű
Az oldal tetejére