Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyermekláncfű - A napsütés erejével

Gyermekláncfű - A napsütés erejével
Dr. OLÁH ANDOR ,,A természet patikája": ,,A tavaszi kúrákkal kapcsolatban igen fontos gyógynövényünk. Főleg C-vitaminban és B vitaminban gazdag levelei salátaként fogyaszthatók. A gyermekláncfű levelében háromszor annyi C-vitamin van, mint a citromban.

GYERMEKLÁNCFŰ (Pongyola pitypang) - Taraxacum officinal

Bálint Gazda oldalán olvashatjuk, hogy a gyermekláncfű ,,nem csupán kellemetlen gyomnövény, hanem saláta készítésére is alkalmas”! Nem értem, mitől lenne gyomnövény, amikor a gyermekláncfűnek minden része (gyökere, levele szára, virága) gyógyító hatású. Más oldalakon azt olvasom, hogy vigyáznunk kell, hogy a gyermekek ne kerüljenek kapcsolatba ezzel a növénnyel. Indoklást nem adnak. Ha a józan paraszti eszünkre hallgatunk, akkor fel kell tegyük a kérdést, hogy a népünk, évszázadok hosszú során át miért adta neki a gyermekláncfű nevet? - Mi is a valóság ezzel a csodálatos növénnyel kapcsolatban?

A feljegyzések gyógyító képességéről, mintegy ezer évre nyúlnak vissza. A kínai orvosok, már az ókori idők óta alkalmazzák megfázás, hörghurut, tüdőgyulladás, májgyulladás, furunkulus kezelésére. A hagyományos ajurvédikus orvosok is hasonlóképpen használták.

Őseink eleve ismerték mindazt, amit a középkorban, Európában a ,,Külső Jelek Doktrínájában” leírtak, miszerint a növények külső megjelenése elárulja azok gyógyító értékeit. A sárga növények a sárga epével hozhatók kapcsolatba. A tizedik századi arab orvosok is alkalmazták vizeletkiválasztást fokozó hatása miatt.

A gyermekláncfű név mellett még közismert a pongyola pitypang elnevezése is. Régi népi elnevezései: barátfej, kákics, tejesfűvirág, pitypang...

Áprilisban, májusban virágzik mindenütt füves területen, réten, mezsgyén. A túl nedves területeket nem szereti. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, virágzás idején a szárát-virágát, ősszel és tavasszal a gyökerét.


MARIA TREBEN is megerősítette azt, amit öreganyáink rég tudtak, hogy: ,,ha a friss virágszárból naponta ötöt hatot nyersen megeszünk krónikus májgyulladás esetén is gyors javulást remélhetünk”.
Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tízet a virág szárából, amíg a gyermekláncfű virágzik. A szárat virágostul mossuk meg, majd csak akkor távolítsuk el a virágfejet, amikor szétrágjuk. Enyhén kesernyés, endíviasalátához hasonló íze van. Az állandóan betegeskedő embereknek, ha levertnek, fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát tartaniuk a gyermekláncfű szárával.


Dr. KMETH SÁNDOR SZERINT: ,,Az emésztést azáltal fokozza, hogy az emésztőrendszert terheltségét csökkenti, ezzel együtt étvágy javító hatású. A gyomor hurutjait, pangó nedveit szárítja, a gyomorégést csillapítja a gyökerének főzete. A belek tartalmát fellazítja és a bélmozgást fokozza, így hashajtó hatású. Az emésztő nedveket megfiatalítja. A májat felszabadítja a felhalmozódott epétől, illetve a rosszul emésztett tápanyagoktól, mérgektől, így újra indulhat méregtelenítő, egészséges epét, termelő, vértisztító szerepe. A máj túlhevültségét, gyulladását már egy hét alatt is látványosan csökkenti forrázatának nagyobb mennyiségű folyamatos fogyasztása. Ezért a sárgaság világszerte elfogadott ősi gyógyszere.

Epekövesség esetén is ajánlott, sőt epegyengeség vagy hiánya esetén, nehezen emészthető, zsíros ételek fogyasztása után is igen jótékony hatású. A hasnyálmirigy gyulladásakor is igen hasznos főzetének, forrázatának fogyasztása, ami emellett vércukorszint csökkentő. A test nyiroknedveit, ezáltal nyirokmirigyeit is tisztítja, ezért a nyirokrendszerben megjelenő rosszindulatú folyamatok kezelésére esetleg szegfűszeggel kombináltan igen hatékony a levél forrázatának, vagy a gyökér főzetének kúraszerű alkalmazása.

A vérben megjelenő hevítő hatású mérgeket kihajtja. A vérnyomást a vízterhek kihajtásával együtt csökkenti, így a szívet érő terhelést is csökkenti. 

Vesegyulladás, hólyaggyulladás, illetve azok fertőzéses megbetegedéseinek kezelésére alkalmas. Erős vízhajtó hatása nemcsak a vesék tisztítására nézve hatásos, hanem cisztáinak sorvasztására, homokjának, köveinek oldására nézve is, főleg borókával, királydinnyével, zsurlóval kombináltan. Az így elvesztett sómennyiséget viszont a gyökerében lévő magas sómennyiség automatikusan pótolja, ezért olyan vízhajtó, ami az idegrendszert nem terheli.

A főleg időskori, agyérelmeszesedéssel járó idegi gyengültségnél, gyengülő felfogóképesség esetén, illetve idegrendszeri alul működéskor erősítőként, fiatalítóként javallt. Az izmok merevségét okozó szövet közti nyálkafelszaporodást -turha- feloszlatja, ürülésre serkenti. 

A tüdőben, hörgőkben kialakuló hurutok feloldásában és kiürítésében segít, ezért hurutos meghűlésekre levelének főzete, tinktúrája, illetve a növény frissen préselt nedve kiváló. Nedves asztma kezelésében alkalom szerint javallt. 

A menstruációt megelőző esetleges alhasi vizes felpuffadás megszüntetésére kiváló. Mivel a nyálka mennyiségét jelentősen csökkenti, ezért a táptalaj megszüntetésével a folyásos, gombás női betegségeket megszünteti, ha főzetét fogyasszák, illetve intim tuskén alkalmazzák. A melldaganatok kezelésére már régóta használják az apróra vagdalt friss levelekkel, vagy gyökerének főzetével történő rendszeres borogatást a főzet kúraszerű fogyasztása mellett. Tejszaporító hatású, ezért szoptató anyukák teakeverékébe az édeskömény és az ánizs mellé mértékkel javallt.

A bőr sebeinek fertőzöttségét, gyulladt keléseit, kezelhetjük levelének forrázatával, vagy frissen préselt levével lemosásként, vagy borogatásként, emellett frissíti is a bőrt. A növény levelének friss fehér nedvével a bőr májfoltjait, szeplőit kezelhetjük, de a bekenés után ne tegyük ki közvetlen napsütésnek az adott bőrfelszínt. Az égő gyulladt állapotaira, fertőzéseire friss nedve, vagy a növény forrázata lemosásnak, vagy borogatásnak javallt.”

A gyermekláncfűnek nincsenek ismert káros hatásai, ezért áldott állapotban lévő nők, és szoptatós anyák is alkalmazhatják. Ne fogyasszuk viszont epegörcs esetén!


,,HA AZ ÚRISTEN BAJT ÁD, GYÓGYÍRT IS ÁD HOZZÁ” - Idén tavasszal, nagy mennyiségben jelent meg ez a csodálatos kis gyógynövényünk. Figyeljünk rá, ugyanis eleink hagyománya úgy tartja, hogy amikor egy növény a szokottnál nagyobb mennyiségben jelenik meg, azzal előre vetíti a számunkra, hogy az általa gyógyított betegségek is a szokottnál nagyobb számban ütik majd fel a fejüket! Ilyenkor jó lenne, ha a házi patikánkat a szokottnál nagyobb mennyiséggel töltenénk fel! Ha nekünk nem is lenne rá szükségünk, de segíthetjük vele a rászorulókat.

A Taraxacum ma használatos pitypang és gyermekláncfű nevét hiába keressük a középkori magyar növénynevek között. Akkoriban ezt a növényt a saláták között tartották számon. Először a Casanate-könyvtár Korvin-kódexében bukkan fel, a lejegyző a kerti kéktől vadkék néven különböztette meg. A növény tavaszi fiatal levele ma is viszonylag közismert saláta.

A pitypang elterjedtségét és széles körű ismertségét bizonyítja rendkívül sok társneve. Egyike a legtöbb szóalakot felmutató, megnevezésben erősen tagolt gyomnövényünknek. Hívják asszonyhűség, férfihűség, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kákics, lámpavirág, hány óra, nőihűség, pimpam, pimpimpáré, pimpimpárévirág, pampuka, pimpó, vénasszonyvirág néven.

Erdélyben cigányvirág, cikória, kalakánc, cikóriavirág, pápia nevei. A moldvai csángó nyelvjárásban román kölcsönszóval popodie a neve. Hívják kotlóvirágnak és tyúkvirágnak is. A kotlóvirág esetében a névadásnak mágikus hiedelem az alapja, mely szerint a növénynek rontó hatása van a kotlóra, nem lesz csirkéje. Szucságon nem szabad leszedni, „mert nem lesz kotló”. Sztánán és Zsobokon „ne vigyük be, me megláttya a tyúk, nem tojik”. Kispetriben is ismerik, de nyilván ellenkező hatást tulajdonítanak neki, mert ott a tyúkok közé dobták, hogy tojjanak.

Jókai Mór Szerelem bolondjai című művében említi a sárga pimpimpárévirágot. A nevet szülővárosában, Komáromban hallotta.

Tavasszal fontos vitaminsaláta készíthető belőle, mint arra már 1807-ben a Magyar Fűvész Könyv szerzői felhívták a figyelmet." (Rácz János ,,Növénynevek enciklopédiája).


Dr. OLÁH ANDOR ,,A természet patikája": ,,A tavaszi kúrákkal kapcsolatban igen fontos gyógynövényünk. Vitaminokban, főleg C-vitaminban és B vitaminban gazdag levelei salátaként fogyaszthatók. (A gyermekláncfű levelében háromszor annyi C-vitamin van, mint a citromban). Gyökere a drog.

Az epeelválasztást és a vizeletelválasztást fokozza, az epe- és vesekődiatézis gyógyszere, a kőképződési hajlamot megszünteti, az egész anyagcsere serkentője.

A következő betegségekben javasolt még: gyomorhurut, savtúltengés, májbetegségek.

Egyhónapos vagy – egy-két hetes szünetekkel – 5-6 hetes kúrák végzendők: Egy-két kanálnyi gyermekláncfű gyökeret 3 percig főzünk 2 deci vízzel, negyedóra után leszűrjük. Reggel és este egy-egy csészényit igyunk meg a teából. Katángkóróval társítható, vagy más máj-epetea keverék készíthető vele.

Mivel az elhízás népbetegség elsősorban a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, ide kívánkozik annak ismertetése hogy Rácz Gábor fogyókúrára ajánlja a pitypangtea kúrát. Részben a vízháztartást befolyásoló hatására vezethető vissza elhízott személyeknél az a kedvező tapasztalat, hogy megfelelő étrend-előírások betartása mellett két-három hetes pitypangtea fogyasztással csökkenést érnek el.

A vesekőképződés is anyagcsere-betegség, főként a fokozott húsfogyasztás miatti tetemes húgysav-kiválasztás következménye, ezt fontos figyelembe venni. A pongyola pitypang vizelethajtó hatása kísérletileg igazolt: fokozza a nátriumürítést, ám nem vezet káliumveszteséghez. Kisebb vesekövek elhajtására, vízlökés céljára 2 evőkanálnyi pitypanglevélből 1,5 liter vízzel 3 percig tartó forralással főzetet készítenek, ezt negyed óra múlva leszűrik, majd langyosan, éhgyomorra, 15-20 perc alatt elfogyasztják az egész mennyiséget.

A gyermekláncfű az idült, reumatikus betegségek elleni egyik legjobb gyógyszerünk, Gyökerét és föld feletti részét alkalmazzuk. Ezúttal a vízhajtás, epeelválasztás – fokozás, tonizálás együttese érvényesül gyógyítóan.
Lényeges, hogy közvetlenül is hat a sejt tevékenységre, így változtat a kóros anyagcsere folyamatokon. Legelőnyösebb a tavaszi és őszi antireumatikus kúra, de bármikor végezhető az év folyamán, hat héten keresztül.

Tavaszi kúraként áprilistól május végéig naponként fogyasztandó a gyermekláncfű friss levele salátaként citrommal. Ezenkívül reggel és este gyermekláncfű tea: két kávéskanálnyi gyökeret és herbát (virágot) két deci vízzel kis tűzön 3 percig főzünk, majd negyedórát állni hagyjuk és leszűrjük. Artrózisok, valamint idült, sok ízületi gyulladás kúrája."


DIÓSZEGI SÁMUEL ,,Orvosi füvészköny" ( 1812) című művében olvashatjuk: ,,A pongyola Pitypang levelében s gyökerében lévő tej nedvesség, valamint gyantás részekkel is lévén elegyítve, erősítő, élesztő erővel bír, és mind a hasat, mind a vizelést szabadon tartja. Hasznos orvosság a belső részeknek, kivált a májnak dugulásában, melankóliában, a bőrnek mindenféle omladozásaiban, és ezek közt kivált a rühben. E végre lehet enni tavasszal mint salátát, vagy ami jobb, inni kell kalánanként (kanalanként) a kifatsart levét, Turbolyának kifatsart levével elegyítve.

Hogy pedig télen is hasznát lehessen venni, gyökerét, levelét összevagdalván, erőssen meg kell főzni vízben, és a leszűrt levét, lassú tűznél mind addig párologtatni, míg jól megsűrűsödik, hogy ezt mint száraz szívadékot (extractum) el lehessen haszonra tenni. Ebből lehet osztán, mikor szükség, fél vagy legfeljebb két nehezéket vízben felolvasztani és bévenni."


KÜNCZLE TISZTELETES (1857-1945) : ,,Ennek a közismert növénynek leginkább gyökerét használjuk. Hatása elsőrendű mindenféle máj- és epebántalmaknál. Epe- és epekőbajoknál igen jónak bizonyult a következő tea:
Taraxacum gyökér és csalán egyenlő mennyiségben. A csalánból az egész növényt vesszük, gyökerével együtt. A tea hatását még azzal is fokozhatjuk, hogy bizonyos százalékban (20-25%ban) máj és veseteából is keverünk hozzá. Igen segíti a kúra hatását a táblaolaj (valódi margarin) fogyasztása is, úgy egymagában, mint ételekben pl. salátafélékben."


BEYTHE ANDRÁS ,,Fiveskönyv": NAGYOBBIK TEJESFŰNEK (pitypang, gyermekláncfű)
Nevezeti: Deákul Lathyris, magyarul nagy ebtej, nagyobbik ebtej, más neve Esula maior.
Természeti: Melegítők és szárasztok az tejesfűvek.
Hasznai: Ha az cyprushoz hasonló kisebbik tejesfű gyökerének az külső héját tejben avagy ecötben megáztatod, megszárasztod és porrá töröd, azután borban avagy mézes vízben, avagy csak szilva levében három pénznyomó-nyit iszol meg, réá felelök hogy az sárt, nyálat kihánytatja, vízkór-ságosoknak is jó ezt inniok. Mindenik féle ebtejnek az virágának és magvának azon ereje vagyon, sőt még az gyökerénél is erősb az magva.

Pilulákat avagy purgáló golyóbisokat jó csinálni az kisebbik ebtejűfű-nek gyökeréből imilyen képpen : szárazd meg verőfényen az gyökerét, törd meg, az porábul végy hat pénznyomónyit, aloét tizenkét pénznyomó-nyit, mastixet hat pénznyomónyit, ezöket tedd porrá és köményvizzel avagy mentavizzel gömbölygesd öszve. Ez igön drága pilula, mind belső rothadt betegség ellen és fulladás ellen. Vödd az ebtejűfűnek levelét és gyökerét avagy levét, ebből csinálj kenőt, varat, koszt, rihet gyógyít. Sinnyedék ellen kisértőtt orvosság.

Ha pedig ecötben megfőződ az ebtejet, fogfájást gyógyít, alfelednek dagadását, Szent Antal tűzet, az fene sebőt jó vele mosni. Az fájó fognak az odvába tedd az gyökerét és magvát, de az tőbbi fogaidat tapazd be viasszal.

Ha az tejével és vizével az hajat és homlokon kelő szőrt kenöd, kopasszá teszön. Az szömben költ szőrt is elveszti. Mindön koszt, rihes varat meggyógyít az teje és az gyökerének kifacsart leve. Az ebtejek között legjobb az cypruslevelű és az ki köven teröm. Az szellőslevelű ebtejet ha étökben csinálod és az vízbe vetöd, az halak megbolondulnak tőle.


VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész úr: ,,Nálunk füves helyeken mindenütt megterem. Gyökerét (radix) és leveleit (folium) gyűjtjük. Mint májgyógyszer használatos, cukorbajnál is eredménnyel alkalmazzák. Vese- és hólyag bajnál , azonkívül mint gyomorerősítő a növénykeverékekből nem hiányozhat., hasonlóképpen a tavaszi kúrák előirataiból sem. Májbajnál, sárgaságnál, nehéz széklettételnél, vizeletkiválasztásnál az egész növényből készült teát (10 gr. 1/4 l vízre) a fűnél erősebb hatású. Krónikus ekcémánál bizonyos ideig állandóan kell használni.

Némely vidéken gyökerét megpörkölik, ez igen jó pótkávét szolgáltat. A belőle készült sűrű kivonatot felhasználják a pirulák kötőanyagának.

Huzamosabb ideig tisztán ne használjuk, mert az emésztésben zavart okozhat, amellett, hogy étvágygerjesztő.

Az állatgyógyászatban a friss füvet, mint tejszaporítót adják.


BARBARA ÉS PETER THEISS ,,Erdők mezők patikája": ,,A gyermekláncfüvet mint gyógynövényt, már az ókorban nagyra értékelték. A középkori füvészkönyvekben pedig részletesen leírják. A 3-14. században Herba urinaria néven került a krónikákba. Több gyógynövényszakember szerint különleges hatása van a hasnyálmirigyre.

A gyermekláncfű általános salaktalanító hatását tekintve alig marad el a csalántól. Szintén azon növények közé tartozik, melyek gyógyító ereje frissen fogyasztva a legintenzívebb.
Többek közt az is kimutatták, hogy a gyermekláncfű serkenti az epenedv termelést és elhárítja az epekiválasztás zavarait.

Szervezetünk méregtelenítésében a májnak kulcsszerepe van. Itt dől el, mely anyagokat kell kiválasztani, elraktározni. átalakítani vagy újra felépíteni. Májunk alapvetően meghatározó, ha diétás kúrát tartunk, mivel bizonyos mértékig az a feladata, hogy szervezetünk minden elhanyagolt, szennyezett ,,zegét-zugát" kitakarítsa. Ehhez bizonyos támogatásra van szüksége, például egy gyermekláncfűből vagy annak gyökeréből főzött tea révén. Mivel e tea íze nem éppen kellemes, azt ajánljuk, hogy vegyítsék más füvekkel, és így ,,fokozzák" vértisztító, valamint máj- és epeműködést serkentő tulajdonságait.

A gyermekláncfű hatása eredendően anyagcsere serkentő és át-alakító, ezért a teát kísérő terápiaként használják ischias, derékfájás, reuma és arthritis (ízületi gyulladás) esetén.

A népi tudatban elterjedt, hogy a gyermekláncfű szára és virága mérgező. Ez nem igaz, de talán azzal magyarázható, hogy a növény szára, ha letépik, tejszerű fehér nedvet választ ki, ami barna foltot hagy a ruhán és a kézen.

Valójában a növény minden része – levél, szár, virág és gyökér – gyógyító hatású és nagyon hasznos."


SZABÓ GYURI BÁCSI a bükki füves ember ajánlásai: ,,Ennek a növénynek a levele, de főleg a gyökere kiváló májműködést segítő, gyógyító, tisztító.

Cukorbetegségnél is használatos az emésztés segítésére. Vese- és hólyagproblémáknál, sárgaságnál, nehéz székletnél, vizeletkiválasztásra is használtuk régen, és használjuk ma is.

Kevesen tudják, hogy nagyanyáink szépítőszere a gyermekláncfű tejnedve volt, ez elsősorban a szemráncok kisímitására használták.

A teát először a májműködés segítésére és gyógyítására használatos módot írom le: - Két hétig minden reggel, étkezés előtt igyanak meg egy csésze gyermekláncfűgyökérből főzött teát. Egy teáskanál gyökeret főzzenek 3-4 percig 2,5 deci vízben. Amikor langyosra kihűlt, szűrjék le és igyák meg ízesítés nélkül. A kéthetes kúra után hagyjanak ki egy hetet, és utána még két hétig folytassák a kúrát. Ezt követően havonta egyszer-kétszer kell meginni, szintén reggelente egy csészével. Rendbe fog jönni a májműködésük, nem lesz duzzadt a máj, jó lesz az epekiválasztás, és a székletet is rendben tartja ez a módszer.

A cukorbetegek attól függően, hogy milyen magas a cukorszintjük, napi egy csésze teát igyanak délben étkezés után.

Vese- és hólyagproblémákra egy-egy hetes kúrát javasolok, és utána két-három naponként igyanak egy csészével reggel.

Egy hónapi teaivás után legalább két hetet ki kell hagyni, nem szabad folyamatosan inni a gyökérteából.

A levélből készült tea gyengébb hatású, ugyanúgy kell használni mint a gyökeret, de az elkészítési módja a forrázás. A levélből készült teát tovább lehet használni, mint a gyökérből készültet.

Salátákhoz legfeljebb egyharmad arányban adjuk, mert kissé keserű, mint az endívia. A gyermekláncfű kesernyés íze miatt 10-20 perccel tovább kell hagyni a salátát az ecetes vízben mielőtt az olajat rátennénk.

Van ahol az őszi szedésű gyökérből, ezt megpörkölve, kávépótszert is készítenek.


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: gyermekláncfű pongyola pitypang
Az oldal tetejére