Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Galagonya - A szív megmentője

Galagonya - A szív megmentője

“Isten gyümölcse, a szív megmentője” Ősszel a termése, tavasszal pedig a virága levele szüretelhető. Virágából virágos hajtásvégéből leveléből gyógyteát főzhetünk, salátát keverhetünk. Gyümölcséből szörpöt, lekvárt, pálinkát, likőrt,bort készíthetünk. Fája színezete nagyon szép, csodálatos faragásos alkotások, bútorok készíthetők belőle. Régen a gereblyével fokát és ebből készítették.

Galagonya - Crataegus monogyna

Galagonya

Latin megnevezése: Crataegus

Népies nevei: gelegenye, fehértövis, Isten gyümölcse, cseregalagonya


Őseink nyomában - Hogy használták régen a galagonyát:

A galagonyát a népi gyógyászatban szív betegségek kezelésére használták. Egyes korai irodalmakban köszvény ellenes hatását is megemlítik.


Szakirodalmi leírások:

A galagonyával végzett vizsgálatokban a kezelés csökkenti a magas vérnyomást, kezeli a szívelégtelenséget ezáltal javul a szív működése.Szoptatás alatt is alkalmazható. 
A virágából és gyümölcséből készült kivonat, tinktúra a szívizom gyengeségre kitűnő gyógyír, az elernyedt szívet nagyobb teljesítményre teszi képessé. A szívműködés megerősödik, szabályozódik, az ideggócok megnyugodnak. Szédülés, szorongó érzés, szívdobogás, szabálytalan szívműködés, rövid légzés, idegesen görcsök gyorsan megszűnnek.


Miért szeretjük a galagonyát mi itt az EzerJóFűnél:

Szívet melengető ez a Galagonya, mely őszi éjjel-nappal izzik pirosló vérével, tavasszal pedig menyasszonyként fehéredik a tájban. Szívet erősítő, koleszterinszintet karbantartó, vérnyomást csökkentő, értágító, érelmeszesedést megelőző ő, ki arra csábított minket hogy beterelgessük a kosárunkba és elkészítsük belőle a Szív tinktúrát nektek szívvel szeretettel.

Galagonya...,,imádjuk gyűjteni. Megbabonázó ez a bokornyi menyasszonyi csokor, melynek a levelei finom diós fanyar, még virágai mézédes ízt csempésznek a szánkba, gyümölcse meg igazán izgalmas savanykás aromával kecsegtet és a gyönyörű meggypiros színe...lenyűgöző. 


A néphagyomány nyomában, a múlt rejtelmei:

Nem hiába választották ezt a fura szúrós bokrot a legenda szerint a boszorkányok éjszakai táncuk színhelyéül, átváltoztatva magukat macskává, nyúllá vagy más éjszakai állattá.
A babona szerint, ha galagonya ágat istállóba vagy baromfi ólba akasztanak, távol tartja a kígyókat, patkányokat. 
Azt beszélik a májusba szedett galagonya megóv a villámcsapástól, a szerelem szellőit viszont bevonzza.


Hogyan használhatod:

Évezredek óta itt van mindenhol a Kárpát-medencében. Sok mindenre használhatod. Nem  kell metszeni, permetezni.

Ősszel a termése, tavasszal pedig a virága levele szüretelhető. Virágából virágos hajtásvégéből leveléből gyógyteát főzhetünk, salátát keverhetünk. Gyümölcséből szörpöt, lekvárt, pálinkát, likőrt,bort készíthetünk.

Fája színezete nagyon szép, csodálatos faragásos alkotások, bútorok készíthetők belőle. Régen a gereblyével fokát és ebből készítették.

Gyógyteának: a virágos hajtásvégből készítünk forrázatot, 15 percig áztatjuk, szűrjük. Szívpanaszok esetén naponta 2-3 csészével is lehet inni belőle. Ha nyugtató célból fogyasztjuk, lefekvés előtt langyosan igyuk meg, Ha vízhajtásra használjuk, mert arra is jó, akkor napközben igyuk meg. 

Szívlekvárt a terméséből készíthetünk: Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, ízlés szerint cukor, víz. A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.


Felhasznált irodalom:

Csupor Dezső- Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár
Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai
Brigitte Bulard-Cordeau: A csábítás receptjei

Tartalomhoz tartozó címkék: galagonya
Az oldal tetejére