Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fehér fűzfakéreg - A vér frissítője

Fehér fűzfakéreg - A vér frissítője
Megtisztítja a vért a hevülést fokozó anyagoktól, vírusok, baktériumok melléktermékeitől, gátolja ezek lázkeltő hatását, ezért influenzás, meghűléses és egyéb lázzal járó fertőzések esetén borban főzve igen javallt. Reuma és láz ellenes szer, mely a salicil készítményeket teljesen pótolja.

FEHÉR FŰZFAKÉREG - Salix alba

,,Amikor pusztulnak az erdők, a források is pusztulnak és a legelők sterillé válnak. És országok lesznek betegségek, felfordulás és katasztrófák áldozatai...” /Viktor Schauberger/

Ahogyan az ember küldetése az, hogy test által ebben a világban nyilvánuljon meg, viszont a lelkével meg az Éghez van kötve, úgy a fák is ezt a távolságot hidalják át, ugyanúgy mint az ember. A magyar nép körében a Fa mindig jelen volt a bölcsőtől a koporsóig. A régiségben, amikor egy gyermek megszületett mindig ültettek egy fát, éspedig ott, abba az irányba, ahol a Nap felkelt. Ez a fa együtt nőtt az emberekkel, léte össze volt kapcsolva az ember életéve. Nagyon sok esetben a sorsát is megmutatta. Ha egy ember fája kiszáradt, akkor a hozzátartozók tudták, hogy az illető bizony ottmaradt a háborúban. A fák még haláluk után is az embert szolgálták. Testéből használati tárgyakat készítettek, gerendáikkal fedték a házaikat, ily módon védte őket, tűz energiájával az élelem készítését, a meleget biztosította a számukra... Eleink bölcs mondása: ,,Aki bár egy fát ültetett, az nem élt hiába”!

A Fák is a gyógyító növényeink közé tartoznak. Most ismerkedjünk meg a FŰZFÁVAL.

A hiedelem világban a fűz megítélése nagyon ellentmondásos, jelentheti a hosszú életet, alkalmas a boszorkányok távol tartására, a varázslások elhárítására, a gonosz elriasztására. Jelképezheti a termékenységet, a gondolkodási képességet, a nőiességet és az életerőt.

A középkori Európában, mint az ékesszólás jelképe, a dalnokok és a költők fája volt. Negatív értelemben a fűz gonosz fa, mert oltalmat ad a boszorkányoknak. A szlávok szerint a fűzfa körül tanyáznak a démonok. Fűzfavesszővel rontásokat tudnak végezni. Sok helyen úgy tartják, hogy a szobában tartott fűzfaágtól elszaporodnak a legyek. A szomorúfűz a temetők fája, szimbolizálja a bánatot, a halált, a temetést. (Rosta Erzsébet)


HORHI MÉLIUSZ PÉTER 1578-ban,,Herbárium" címen megjelent, első magyar nyelvű gyógynövényes könyvében olvashatjuk: ,,Belső hasznai: a fűzfa levelét főzd meg borban és egy kevés borsot vess belé. Colica ellen jó. Ha megiszod, vérköpést gyógyít.

Külső hasznai: a fűzfa levele, succusa véres, dagadt szemet gyógyít. A fűzfa héját Rózsavízzel, pomagranáttal (gránátalma) főzd össze, a fül fájását és a folyását megállatja. Főzd meg a fűzfa levelét és köszvényes tagot könnyebbít."


VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész úr véleménye olvasható a ,,Gyógynövények gyógyhatásai" című könyvében a fehér fűz gyógyító hatásáról: ,,1-5 m magas fa, melynek ágai sárgák és bókolók, később zöld színűek. Lándzsás levelei szürkék. Nedves helyeken, folyók partján, vizenyős árterületeken fordul elő, de termesztik is, rendszerint ugyanezeken a helyeken. Hatóanyaga salycin, csersav és sók. (A salycin a szervezetben saligeninre és szőlőcukorra hasad.) A fiatal ágak lehántolt kérge (salicilis cortex) és levele képezi a kereskedelmi árut.

Reuma és láz ellenes szer, mely a salicil készítményeket teljesen pótolja. Valószínű azonban, hogy más hatóanyagok is vannak a fűzfa kérgében, mert különben a kis adagban jelenlevő salicilnek, mint láz csillapítónak nem volna olyan átütő hatása. Fiatal, hajlékony ágait kosárfonáshoz, töltések, rőzsekévék készítéséhez használják. Cserző anyag és hordóabroncs is lesz belőle.

Állandó hasmenés, gyomorgörcs, idült gyomor és vastagbél katarrus, általában lázzal járó bajoknál, ideg-, máj-, és lépfájdalmaknál alkalmazható. E betegségeknél 10-20 gr. kérget 1/2 liter vízben megfőzünk és ebből 2 óránként 1 evőkanálnyit veszünk. Köszvényes bajoknál, vérköpésnél is isszák ezt a teát. Fehérfolyásnál hathatós gyógyszer, amikor a belőle készült főzetet öblítésre (irrgáció) és tamponnak használjuk fel. Erősebb hatás kiváltására e tea készítéséhez cserfa kérget szokás egyenlő részben keverni.

Az angoloknál a szerencsétlen szerelem jelképe. A fűzfa fiatal, molyhos, szürke bimbója jelenti az egészséget, jólétet és életörömet, mint ahogy a fenyő a hűség, a buxus a hit és a hűség jelképe."


Dr. OLÁH ANDOR ,,A természet patikája"című művében így ír róla: ,,A szalicilsavat tartalmazó fűzfakéreg reumás gyulladást és fájdalmat csillapító gyógynövény. Öt gr. fűzfakérget két-három percig főzünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Háromszor, négyszer napjában fogyasszuk el ezt az adagot. Teakeverékekben is szerepel a fűzfakéreg.


Dr. KMETH SÁNDOR a fehér fűzről: ,, A föld északi féltekének szinte minden részén megtalálható. Kedveli a szárazföldi és a mediterrán éghajlatot. Kedvelt élőhelye a patakok, tavak partja, folyók árterei. A fűzfa egy-két éves ágainak kérgét, friss hajtásait gyűjtjük, hasznosíthatjuk tavasztól őszig. A zöld kéreg ütögetésre könnyen elválik a fás résztől, így könnyebben lehántható A fűz tavaszi, telihold környéki kérge alkalmas leginkább a tárolásra, minden évben újat kell gyűjteni.
Lélektani hatás: Csillapítja az indulatokat, a lelki hevűltséget. Fékezi az érzelmi kitöréseket, a szerelmi tüzet, nyugtatja a szexuális vágyakat és tisztítja a hozzájuk fűződő gondolatvilágot, gátolja annak elfajulását.
Hűti az akaratot, ezáltal nyugtatja a lelket és segíti annak elengedett állapotba jutását. A középkor kolostoraiban rendszeresen használták a nemi vágyak lelohasztása érdekében.

Gyógyító hatásai: Szájöblögetőként főzete kúraszerűen alkalmazva megszünteti az ínygyulladást, fertőtleníti a szájüregi sebeket és gyorsítja gyógyulásukat.

 • A benne lévő cserző anyag gyomor nyálkahártyára izgató, emésztést, savtermelést serkentő, hurutcsökkentő hatású, éppen ezért gyomor, és nyombélfekély esetén alkalmazása nem javallt, mert e sebek kivérezhetnek használatakor. Normál esetnél, oldja a gyomorgörcsöt és erősíti a nyálkahártyát, szünteti a hányingert.
 • Csökkenti a belek esetleges hurutjait is, fokozza a perisztaltikus mozgásukat, de tónusukat oldja, ezért mondható, hogy a tápcsatornára nézve általánosan kedvező hatású, bár kiszáradt, legyengült állapotokban csak kiegészítőkkel, melegítő, nedvesítő, tápláló, erősítő hatású növényekkel együtt adható. A belek gyulladásos, fertőzött, fájdalmas tünetekkel együtt járó állapotaira kiváló.
 • A bőr keléses, gyulladással, gombásodással megjelenő állapotait külsőleg és belsőleg egyaránt eredményesen kezelhetjük főzetének, tinktúrájának fogyasztásával, és a belőle készült borogatással. Az arcbőr tisztítására, kitágult pórusainak kezelésére, gyulladásainak kezelésére is alkalmas.
 • A felszíni, esetleg elfertőződött sebeket nyugtatja, fertőtleníti, összehúzza a friss kéregből készített pakolás, vagy a borogatás, lemosás főzetével. Külsőleg közepesen erős vérzéscsillapítóként használhatjuk.
 • Lábfürdőként is alkalmazható főzete lábgomba, illetve ekcéma esetén, emellett a láb izzadását is gátolja.
 • A szem gyulladásos állapotait szünteti, fertőzése, huzat, vagy fényirritáció okozta kötőhártya gyulladás kezelésére borogatásként használjuk főzetét.
 • A májban és a lépben lerakódott emésztetlen tápanyagokat, zsírokat kihajtja, a zsírmájat csökkenti, de hosszú távú rendszeres alkalmazása ártó hatású lehet.
 • Mint általános lázcsökkentő, mindenféle lázra nézve igen hatékony, bár sok esetben nem a láz kiváltó okát kezeli.
 • A reumás ízületi gyulladások fájdalmas tüneteit is eredményesen csökkenthetjük főzetének fogyasztásával, fürdőként, illetve borogatásként, valamint tinktúráját bedörzsölő szerként alkalmazva a fájdalmas gyulladt ízületi részeken.
 • Megtisztítja a vért a hevülést fokozó anyagoktól, vírusok, baktériumok melléktermékeitől, gátolja ezek lázkeltő hatását, ezért influenzás, meghűléses és egyéb lázzal járó fertőzések esetén borban főzve igen javallt.
 • Kis mértékben csökkenti a vérrögképződést és egyéb lerakódások kialakulását a szív ereiben.
 • Az idegrendszerre nézve általános fájdalomcsillapító hatású, enyhén nyugtatja, és csökkenti görcseit, régebben a fogfájós, vagy fejfájós emberek fűzfakérget rágcsáltat panaszaik enyhítésére.
 • A légzőrendszer sebeit, tágulatait, vérköpéssel járó betegségeit borban főzve kezelhetjük vele, de asztmás tünetek, fulladásos állapotok jelenlétekor mellőzzük, mert a tüdőhólyagokat összehúzza, így fokozza a káros tüneteket.
 • A méh izomzatát ellazítja, görcseit, valamint a vérzés erősségét csökkenti, ezért terhesség esetén használata tiltott.
 • A hüvely fertőzése, fehér folyással, gombás fertőzéssel, égő érzéssel járó tünetei esetén főzetét eredményesen alkalmazhatjuk intim tus formájában.
 • Gyulladással járó húgyúti fertőzések esetén belsőleg alkalmazhatjuk enyhe vesemelegítőkkel, például petrezselyemmel együtt.

MEGKÖTÉS: Széltúlsúly, terhesség, gyomor és nyombélfekély.


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: fehér fűzfakéreg
Az oldal tetejére