Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fahéj - Az illatos egészség

Fahéj - Az illatos egészség

A fahéj a hagyományos kínai orvostudomány szerint izgatóan hat a méhre, annak funkcionális szerveire. Pozitív hatással van a mellékvesére, ahol erősítő hatást fejt ki, valamint a nemi mirigyekre és hat a férfiak ondóképzésére.

FAHÉJ - Cinnamomum aromaticum

A magyarság, amikor növényi fűszereket használ az ételei elkészítéséhez, azt a finom ízek elérése mellett főleg azért teszi, mert ezek a gyógyító növények, fűszerek, nem csupán a változatos zamatát adják meg az ételnek, de fontos betegségmegelőző szerepük is van.

Hogy milyen ételhez, milyen fűszer a legmegfelelőbb, azt az illat és az íz érzékelésének közvetítésével, a belső hangunk, ,,ízlésünk” irányíthatja, amely mindig rávezet a megfelelő gyógyító ,,eszközre”, az az a fűszerre. Ezzel magyarázható az a tény, hogy egyazon ételek elkészítésekor, esetenként, konyhánként, más- és más fűszer használatos főzéskor, amely egyetlen kultúrán belül is igen változatos.

A fahéj a magyar konyha egyik legismertebb, legkedveltebb fűszere, de említésre méltó a kiemelkedő gyógyító hatása is.

A halikarnasszoszi születésű Herodotosz az V. században a következő mesét írta a fahéj eredetéről: ,,Azt mondják, egy hatalmas madár hozza a rudakat, amiket mi – főniciai szokás szerint – kinnamomon néven illetünk, majd az égbe nyúló hegycsúcsra, sárból épített fészkébe rakja azokat, amihez ember nem férhet hozzá. Az arabok azonban cselhez folyamodnak, nagy darabokra vágják az elhullott tehenek, szamarak és más állatok tetemét. A húst a hegy lábához viszik, a sziklák alá helyezik és lesben várakoznak. Ezután a madár leereszkedik, belemélyeszti karmát a nemvárt zsákmányba, majd némi nehézség árán felviszi a fészkébe, hogy bekebelezze. A túlsúly alatt a sártákolmány összeomlik és fahajjal együtt lezuhan a magasból. Ekkor a furfangos muzulmánok előbújnak, összegyűjtik a rudakat, amiket azután távoli országokba visznek.” - Ezeket a meséket azért találták ki, hogy a kért borsos árat ,,megmagyarázzák”.

Plinius (kr.e.I.sz.) írásaiból tudjuk, hogy a fahéj ára tizenötször nagyobb volt mint az ezüsté.

A fahéj egyik fajtája a kasszia. Rokonságban van a híres (és legjobb minőségű) ceyloni fahéjjal, mégis könnyen megkülönböztethető. Míg a fahéj többrétegű, lemezes, vörösbarna kéreg, addig a kasszia mindössze egy, vastagabb rétegből áll, színe sötétebb és szürkébb. A régi szakirodalom általában együtt említi a két növényt.

Galénusz a II. században is azt tartotta a fahéjról és a kassziáról, hogy gyógyhatásukban megegyeznek, csupán annyiban térnek el egymástól, hogy a jobb ízhatás kedvéért a fahéjból kétszer annyit kell használni, mint a jobb minőségű kassziából.
A magyarság egyik legismertebb, legkedveltebb fűszere, a Besztercei Szójegyzékben 1395 körül már megtalálható. Erősen illatozó virága van, gyümölcse fűszeres illatú növényi faggyút tartalmaz, melyet a bennszülöttek kozmetikumként és világítószerként használtak. Vörösesbarna és külső részeitől megtisztított kérge szolgál fűszerként.

Sen-Nunk császár (Kr. e. 2700 körül) növénykönyvében található legelőször fahéjra utaló írásos adat, amely szerint „általa gyógyult meg száz beteg”.

A Bibliában magasztalják, az Énekek énekében cimetfa néven említik. Sába királynő ismertette meg az ünnepelt Salamon királlyal, aki attól az időtől kezdve rendszeresen beszereztette Etiópiából.

Dél-Indiában és Srí Lankán erősítőnek, a menstruációt elősegítő, étvágygerjesztő és a szexuális vágyat serkentő növényként alkalmazták. Ez is, mint minden keleti fűszer, igen drága volt.

A kínai mitológiában ez a fa volt az élet fája. Elfogyasztott termései a néphit szerint halhatatlanságot és boldog életet biztosítanak. Ma már a növény minden részéből illatos fahéjfaolajat nyernek, amely serkentő, gyomorerősítő, szélhajtó, vérzéscsillapító és görcsoldó hatású. A fa legértékesebb része a finom illatú, vékony belső kérge, amely a lehántolást követő szárítás alatt hengeresen összesodródik. Ez a közismert fűszerfahéj, amelyet sarjerdő formában művelt telepítések fiatal hajtásairól szüretelnek évente 2-3 alkalommal. A fahéj a hagyományos kínai orvostudomány szerint izgatóan hat a méhre, annak funkcionális szerveire. Pozitív hatással van a mellékvesére, ahol erősítő hatást fejt ki, valamint a nemi mirigyekre. Hat a férfiak ondóképzésére, amit a kínaiak legendás költészetükben ming-mennek neveznek, ami úgy fordítható, hogy „izgató hatás az élet kapujára”. Belső vérzésnél, ideggyengeségnél és gyomorerősítőnek rendelték. Hasmenés, hányás és puffadás elleni teakeverékek anyaga. Elősegíti az emésztést.

BINGENI SZENT HILDEGARD ezt írja a fahéjról: ,,...nagyon meleg, nagyon erős az ereje és mértékkel nedvességet is tartalmaz, de melege van annyira erős, hogy elnyomja ezt a nedvességet.
Fahéjat vegyen az, akit köszvény miatt bénulás kínoz, és egy-, harmad- vagy negyednapos láza van. Egy acéledénybe töltsön jóféle bort, rakja bele a fent nevezett fa kérgét és leveleit, amíg még nedvességük van, és főzze ezt tűzön, igya melegen és meg fog gyógyulni.”

A fahéjas forralt bor használata, különböző betegségek esetén, vagy megelőzéskést, ismert a magyar gyógyító hagyományban!

Dr. PETRA NEUMAYER a ,,Természetes antibiotikumok” című könyvében az egyik legjobb hatású természetes gyógyító szernek tartja a fahéjat. ,, Orvostudományi szempontból nézve a fahéjnak vérzés- és fájdalomcsillapító, valamint általános erőnlétet javító hatásai vannak, és általában teltségérzés, puffadás és görcsös gyomor-bél rendszeri problémák esetén javasolják.

Étvágygerjesztő és gyomor-bél panaszokat enyhítő FAHÉJTEÁT a következőképpen készíthetünk: egy teáskanál darabokra tört fahéjat forrásban lévő vízzel öntsünk le, és lefedve 10 percig hagyjuk állni. Adagolása úgy a legésszerűbb, ha naponta 2-3 csészével étkezés előtt, vagy közben fogyasztunk el.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a fahéjolaj laboratóriumi körülmények között még 1:3000-es hígításban is hatástalanná tudja tenni a tífusz kórokozóját.

Gombásodás esetén a következő illóolaj keverék ajánlott:

 • 10 csepp timol típusú kakukkfűolaj
 • 10 csepp oregánóolaj
 • 10 csepp fahéjolaj
 • 20 ml hordozóolaj pl. avogadó- vagy jojobaolaj (de lehet más is)

Először kisebb bőrfelületen próbáljuk ki, és amennyiben a bőr kipirosodik emeljük a hordozóanyag mennyiségét.”


A fahéjnak közismerten erős mikróba ellenes, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, vérrögképződést gátló hatása van.

 • szabályozza a vércukor szintet,
 • segíti és erősíti az agyműködést,
 • segít a szívbetegségek megelőzésében,
 • csökkenti a ráksejtek szaporodását,
 • vérhígító hatásánál fogva segíti a vérkeringést, megakadályozza a rögképződést
 • megfázás, influenza esetén, köhögés enyhítésére langyos méz és egy teáskanál fahéj fogyasztása javasolt.
 • a húgyutak fertőzéseit gyógyítja, ha egy pohár langyos vízbe teszünk két kanál mézet és egy kanál őrölt fahéjat. Ugyanez a fahéjas ital rendszeres fogyasztása képes megszabadítani még a krónikus ízületi fájdalomtól is.

Dr. KMETH SÁNDOR a fahéjról: hatékony fertőtlenítő hatású külsőleg és belsőleg egyaránt. Érzésteleníti a felszíni sebeket. A szervezet aktivitását serkenti, élénkíti és támogatja az immunrendszert az eredményesebb védekezésben. Általános csatornatisztító. A terhelő zsírok, emésztetlen tápanyagok, mérgek átalakításához az emésztő tüzet fenntartó esszenciális tűz fokozásával segíti hozzá a szervezetet.

Melegítő hatása általános, vérbőséget okozó hatása helyi is lehet, ezért az afrodiziákumok között is megtalálható. általános erőlét fokozó.

Lélektani hatás: az isteni öröm növénye. Meleg, szeretetteljes állapotba emel, segíti a nemesszívűség és a megbocsátás megjelenését. A szennyezett, mérgezett gondolatvilágot tisztítja, így nyugtatja és könnyíti az elmét.
Hangulatjavító, lelkesítő hatású, a letörtség és a nyomasztottság ellenszere. A dermedt érzelemvilágot melegíti, tisztítja és szárítja, így az érzelmi viszonyulásba a közvetlenséget, a jóindulatot, az együttérzést viszi. Finomsága révén fokozza az érzékenységet.

Részletes ismertetés: A lélektani hatások tükröződéseként a fahéj elsősorban a naphoz, a Jupiterhez és a Vénuszhoz tartozó szerveken keresztül fejti ki elsődleges hatásait.

 • Rágcsálva tisztítja a nyelvet, így javítja a tompult íz-érzékelést, melegíti és fertőtleníti a szájüreget, ezért a krónikus, gennyes fogágy-betegségek gyógyszere. Csökkenti a lepedéket és a szájszagot. Az égő érzéssel járó szájüregi problémák kezelésére nem alkalmas. A nyálelválasztást kissé fokozza, ha elegendő szövetnedv áll rendelkezésre, ha nem, akkor szárítja a szájat.
 • A gyomor falának megtisztítását a savtermelés enyhe fokozásával éri el, ezért a gyomorhurut hatásos ellenszere. A gyomor felmaródott sebein viszont fokozza az égő érzést. a tápcsatorna további részein is emésztést fokozó, fertőtlenítő és erjedést szüntető hatású, így a hasmenést, a puffadást gátolja, valamint a szelet hajtja.
 • Aromája révén melegítő vértisztító, így a belső szerveket hevíti.
 • A májban lévő tüzet (megértés, szeretet.) intenzívebbé teszi, ezért az emésztést, a méregtelenítést (pl. koleszterin-bontást, stb.), valamint az epeképzést tisztítja és finoman fokozza.
 • A dagadással, burjánzással, zsírosodással járó szöveti folyamatok hatásos ellenszere.
 • Lázcsillapító hatása a lázat kiváltó fertőző, szennyező okok megszüntetésével magyarázható. A zsírszövet csökkenését eredményezi.
 • Tisztává és erőssé teszi a szívet, vérellátását fokozza, túlfeszítettségét a terhek csökkentésével oldja. A vérnyomásra normalizáló hatással van.
 • Az ízeken keresztül közvetlenül a test nedvtartalmára hat, emelve abban a tűz energiát, ami közvetve a derék, illetve a vesék melegedését eredményezi (bedörzsölő olaj formájában is).
 • Vesemelegítő hatására a zsírok, emésztetlen tápanyagok kiolvadnak, s a vizelettel távoznak, így a vizeletképzés könnyül. Ennek tudható be enyhe vízhajtó hatása is.
 • Erős főzete húgyúti fertőtlenítő hatású, hólyaghurut kezelésekor igen javallt.
 • A menstruációs görcsöket, simaizom nyugtató hatása révén oldja, a vérzés erősségét enyhén fokozza. Felfázás és hüvelyi folyás kezelésekor javallt. Főleg a telt alkatúaknak ajánlott.
 • A légző rendszer hurutos megbetegedéseire, nedves asztmára - főként inhalálva - kiváló, mert a nyákürülést segíti, így a légzést könnyíti.
 • Afrodiziákum, az erotikus, finom érzetek megjelenését segíti, de nemi ösztönző is. Tinktúrája a felszíni sebeket, gombás bőrfelületeket fertőtleníti és szárítja.

Megkötés:
Terhesség esetén nagy mennyiséget (egy evőkanál) ne fogyasszunk. akut gyulladás és vérfogyottság esetén káros. Vesegyulladásnál ellenjavallt.


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: fahéj
Az oldal tetejére