Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vasfű - A druidák varázsfüve

Vasfű - A druidák varázsfüve

Évszázadok óta alkalmazott, sokoldalú gyógynövény. Vértisztító hatása miatt régebben járványok (pestis) kezelésében is alkalmazták, hűtő vértisztító, a lázat jelentősen csillapítja. Vérmérgezés esetén ürömmel együtt alkalmazzuk. A vérszegénység, a "sápkór" kezelésére kúraszerűen alkalmazhatjuk.

VASFŰ - Verbena officinalis


Mi orvosság, mi gyógyszer? Orvosság az, amit felírt az orvos. 
A gyógy-szer kint, az életben terem. Az orvosság csak tüneteket oldoz, pedig a tünet csak üzenet nekem!
Egy felhívás, hogy rossz utakon járok, változni kéne, s változtatni már!
Nem teszek semmit, csak segítségre várok, pedig az élet nem orvos, csak tanár... 

/Aranyosi Ervin/


PARACELSUS szerint ,,minden növény két részből áll: van egy teste, egy anyagi része, és van benne egy szellemi jellegű rész, ez a növény lelke. A növény gyógyító ereje a szellemi lényegében van és nem a durva formájában, és ezt a gyógyító erőt hívjuk arkánumnak vagy kvintesszenciának”.

A növények belső természete felismerhető külső tulajdonságaikról, hiszen minden természet alkotta forma lenyomata a belső erőnek. A megfelelő gyógyszer megtalálásához az orvosnak értenie kell a természet nyelvét, hiszen a növények egy sajátos nyelven beszélnek – nem szavakkal, hanem egész lényükkel.

A szín, az illat, az íz, az alak, a felépítés, az élőhely, a virágzási és gyümölcsérési idő, a szaporodás, az élettartam, a növények mérgező jellege, hatóanyagai, mozgásai stb. mind kifejezik belső lényüket. 

„Ahogy kívül, úgy belül is”– mondta Paracelsus. Ahogyan a tünet is csak egy jel, amely mögött az emberben lévő betegség áll, a növényeken is meglátszanak azok az erők, amelyek bennük hatnak.

VASFŰ - Népi elnevezései: ecetfű, keserűfű, hím szaporafű, orvosi vasfű, kakascímer, verbéna, lakatfű, szentfű. Már az ókorban fontos varázsnövény volt. A magyarság körében ismert volt szentfű neve is, régebbi hazai forrásainkban szerepel ez a név, mely a latin herba sacra tükörfordítása.

A Kárpát-medencében parlagon, utak mentén, kavicsos vízpartokon terem. Rosszul kezelt lucernásokban, herefélékben gyakori gyom.

A vasfű hajtásának virágzás idején szedett és eredeti színében megszárított, felső, legfeljebb 40 cm hosszú része képezi a drogot.


Egyiptomban úgy hitték, Ízisz könnyeiből kelt életre; a görög papok köntösükön hordták. Vénusz szent növénye lévén elengedhetetlen része volt a szerelmi bájitaloknak.

A druidák, a pogány kelta papok mielőtt leszakították volna, áldozatot mutattak be. A vasfű virágának főzetével mosták oltáraikat; szertartásaikban a látomások előidézésére mágikus vízként használták. Innen ered a növény varázsfű neve.


1547-ben Hieronymus Bock azt írja, hogy „A nők a verbénával mindenféle bolond dolgot visznek véghez, ahelyett, hogy keresztény létükre tartózkodnának az ilyen ördögi babonáktól.


A székely néphit, mely szerint a legerősebb zárat is képes kinyitni, még 1887-ben is elevenen élt; bizonyíték erre az a büntetőper, melyben egy olyan furfangos góbé került a bíróságra, aki társaságot szervezett a háromágú vasfű megszerzésére, amellyel a kincses barlangot ki lehet nyitni. Úgy ámította a népet, hogy a fű tulajdonosa 2000 forintért hajlandó azt eladni, és javában gyűjtötte a vételárat amikor rajtavesztett a csaláson.


VARRÓ ALADÁR BÉLA gyógyszerész úr szerint: ,,Általános erősítő szernek számít, kimerültség, fáradtság, vérszegénység, ideggyengeség, álmatlanság eseteiben, különösen a serdülő korban. Toroköblítőnek is használják, a torokban fellépő kellemetlenségeknél.”


KÜNZLE Sankt Gallen-i plébános (1913), aki a lelkipásztorkodás mellett a hívek testi bajaival is foglalkozott, főleg májbajok gyógyításában tartotta jónak a vasfüvet.


Dr. KMETH SÁNDOR ajánlásában a vasfűről a következő ismertetést olvashatjuk: ,,A vasfű egész Európában, Afrika északi területein, illetve Ázsiában vadon előforduló gyógynövény. Igénytelen az élőhelyre nézve, de a jó termőtalajt meghálálja. Az egyiptomi mitológia szerint Ízisz, a termékenység istennőjének könnyei nyomán termett, aki urát, Oziriszt siratta, ennek okán a meddőség elleni varázsszerek egyikeként és a hűség zálogának szimbólumaként tartották nyilván. Később a keresztény kultúrkörben, mint a "kereszt gyógyfüve", a sors általi megpróbáltatások enyhítőjeként vonult be a lélek sebeinek gyógyításába, mivel a legenda szerint Krisztus sebeinek vérzését csillapították vele. Májusban, júniusban érdemes gyűjteni, ilyenkor könnyen beazonosítható jellegzetes színű és alakú virágzatáról. A növény föld feletti része hasznosítható, ezért telihold környékén, lehetőleg napsütéses kora délután gyűjtsük. 

Száraz, árnyékos, jól szellőző helységben szárítsuk, és zárt edényben tároljuk. Egy év alatt hatását veszti a tárolt növény, ezért minden évben újat kell gyűjteni.

Felhasználhatjuk a frissen szedett és a szárított növényt forrázat, áztatmány, tinktúra, kenőcs készítésére, illetve a friss növény levét akár közvetlen fogyasztásra, alkalmazásra is.

Energetikai szempontból: tüzet, vizet csökkenti, szelet fokozza. Szárító, hűtő, csekély mértékben összehúzó hatású. Következményesen enyhén melegít.

Lélektani hatása: Segíti az életkedv visszanyerését, az újjászületés élményének megjelenését. Megkönnyíti a lelki terhek elengedését és az akadályok átlépését. A mérgektől, feldolgozhatatlan élményektől feldúlt lelket megnyugtatja, és segíti a problémák átgondolását, újraértékelését, megemésztését. A bekeményedett érzelmeket, indulatokat kilágyítja és kihajtja. A nyomasztott hangulatból kiszabadítja a lelket. Tisztítja az érzelemvilágot, a gondolatokat, és az indítékokat, fokozza a tisztánlátást.

Részletes ismertetése: A belőle készült boros áztatmány, illetve forrázat szájöblítőként alkalmazva csillapítja a fogínygyulladást és vérzést, ha rendszeresen használjuk és hosszabb ideig a szájban tartjuk. Szájsebészeti beavatkozások után, mint fertőtlenítőt is alkalmazhatjuk.

Gyomorrontás esetén erősebb forrázata, illetve tinktúrájának fogyasztása kúraszerűen alkalmazva hatásos. Erősíti, nyugtatja a gyomrot, csökkenti annak huruttartalmát, valamint a gyomorsavképzést sem engedi túlzásba esni. A gyomortűz fejbe szállását is gátolja. 

Gyomorfekély esetén eredményesen alkalmazható édesgyökérrel, cickafarkkal, korianderrel.

Segíti a belek hurutjainak, fertőzéseinek felszámolását, csökkenti a bélsár pangását, így a vastagbél természetes tisztítója. 

Használata eleinte enyhe hasmenéses élményt okozhat, ami a belek kipucolásának velejárója.

A májműködés normalizálódását támogatja, segíti a zsírmáj leépítését alkoholos áztatmányának étkezés utáni kortyolgatása.

Hosszútávon alkalmazva forrázata oldja az epekövet, szünteti az epepangást, frissíti az epetermelést és fokozza annak hatékonyságát. 

A májgyulladás kezelésében kiegészítőként keverékbe javallt.

A lépet tisztítja, a lép működését erősíti.

Erősíti a veseenergiát, tisztítja a vese szűrőrendszerét, az esetleges vesehomok, vesekő kihajtását, oldását segíti. Érdemes együtt alkalmazni más hasonló hatású növénnyel. 

Hólyaghurut esetén is eredményesen alkalmazható erősebb forrázatának kiegészítő, nagy mennyiségű, erős, lökésszerű adagja.

Vértisztító hatása miatt régebben járványok (pestis) kezelésében is alkalmazták, hűtő vértisztító, a lázat jelentősen csillapítja. Vérmérgezés esetén ürömmel együtt alkalmazzuk.

A vérszegénység, a "sápkór" kezelésére kúraszerűen alkalmazhatjuk.

A nyiroknedvek tisztulását is segíti, a szervezet egészére nézve méregtelenítő hatása közvetve a védekezőképesség, a immunaktivitás erősödését eredményezi.

Az idegrendszerre nézve közvetlenül és közvetve, a frusztráló mérgek csökkentése okán is közepesen erős nyugtató hatással bír. Száműzi a melankolikus, depresszív állapotokat, főleg, ha fogyasztását meleg fürdővel kombináljuk. 

Álmatlanság, rossz alvás esetén lefekvés előtt egyénre szabottan alkalmazzuk.

A légzőrendszer besűrűsödött hurutjainak oldásában segít, eltávolíthatóvá, kiköphetővé teszi az enyves nyákokat, ezért a krónikus asztma tüneteinek enyhítésére alkalmas. Hurutos időszakokban megelőzésként naponta fogyaszthatjuk valamely kedvelt formában, az egyensúly megőrzésének könnyítésére.

Fertőtlenítő, összehúzó, gyulladás csökkentő hatása a bőrfelszín sebeinek kezelésére is alkalmassá teszi, használhatjuk kenőcs, tinktúra, vagy lemosó-borogató formában is, mézzel kevert friss leve, tinktúrája régi sebgyógyító recept.

Ecetes áztatmány a bőrfelszín fertőzéseink, keléseinek, illetve az ótvarnak, orbáncnak kezelésére javallt.

A kismedence pangó neveit mozgásra serkenti, segíti a menstruáció megindulását, a nyálkahártya leválását megkönnyíti. 

MEGKÖTÉS: Kiszáradt állapotok, alacsony vérnyomás, pangásos szívelégtelenség. Szoptatós anyák csak fokozott óvatossággal, híg készítmény formájában alkalmazhatják. Áldott állapotban levő nőknek nem ajánlott.


  A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: vasfű
Az oldal tetejére