Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mezei katáng - Saláta vagy gyógynövény

Mezei katáng - Saláta vagy gyógynövény
A Mezei katáng (Katángkóró) gyökerét és zsenge leveleit már régóta ételként fogyasztották. A régi magyar konyha salátának használta fel nyár elején. Már az ókorban is általános volt a gyökér és a levelek fogyasztása, mert gyógyhatást tulajdonítottak nekik. Plinius is utalt arra, hogy hasznos máj-, vese-, gyomor- és hólyagbántalmak ellen. 

Mezei katáng (Katángkóró) - Cichorium intybus

" A gyógynövénynek nem hatóanyaga van, a gyógynövény az egy minta. Egy mintát ad vissza az embernek. Mert csak egy élőlény tud ráhangolódni egy élőlényre. Minden betegségnél igaz, hogy ha az okát nem deríted ki, akkor csak tüneteket tudsz kezelni. Az oknak a kiderítése azért durva, mert mindenképpen kell hozzá az őszinteség. A betegtől is és a gyógyítótól is. De ez a világ a hazugságra épül." (Géczi Gábor)

A virágok jelentéséről szóló régi könyvek a hű szerelem jelképének tartották a katáng virágát, mert a nap szerelmese, mindig feléje fordul. A katáng csinos, égszínkék virága a nap bizonyos erősségére nyílik csak ki, napkeltekor tárja szét fészkének nyelves virágait, melyek déltájban már össze is csukódnak. Gyakran ültették a növényt úgynevezett virágórába, mivel virágát meghatározott időben nyitja, és öt óra múlva csukja. Nyílását és összezáródását Linné beillesztette híres virágórájába is. 
Egy angol népmese szerint a katángkóró virágai azért olyan gyönyörű kékek, mert egy hajóra szállt és soha vissza nem térő kedvese után síró leányka szemei őrződtek meg bennük.

A Mezei katáng (Katángkóró) gyökerét és zsenge leveleit már régóta ételként fogyasztották. A régi magyar konyha salátának használta fel nyár elején. Petrezselyemhez hasonlatos hosszú karógyökerét megtisztították, meleg vízben megfonnyasztották, hosszában vékony szálakra vágták, majd sóval, ecettel, olajjal, néha mézzel ízesítették.

A régi kattan-kóró annyira népszerű zöldségféle volt, hogy télire is eltették. A föld közé ágyazott gyökérkupacokból kinővő friss hajtást fogyasztották salátaként, így egész télen friss zöldségük volt. A katáng egyetlen töve hatezer jól csírázó magot terem. Nem díszkerti növény, de hosszantartó virágzásával szép dísze a domboldalaknak.

A Mezei katáng (Katángkóró) története

A kávépótló cikóriát a XVII. században kezdték nemesíteni a mezei katángból. A gyökér szárításával, pörkölésével, őrlésével készül a cikóriakávé. Magyarországon az 1950-es évekig mintegy 3000 hektáron vetették. Már az ókorban is általános volt a gyökér és a levelek fogyasztása, mert gyógyhatást tulajdonítottak nekik. Plinius is utalt arra, hogy hasznos máj-, vese-, gyomor- és hólyagbántalmak ellen. 

Hazai füveskönyveink szerzői szintén megírták gyógyászati alkalmazását, így Beythe András, Lippay János is dicséri a kotángkórót. Újabban erjesztik, és szeszt főznek belőle, megpörkölt gyökerével sört festenek néhol. A gyökérből készítik pörkölve és porítva a cikória néven ismert kávépótlót. Kávékatáng neve is erre utal. Magyarországon készítőjéről Frank-kávénak nevezték el. Ebben azonban a kávé alkaloidájából, a koffeinből semmi sincs, legfeljebb keserű íze emlékeztet valamennyire a pörkölt kávéra, és tápértéke vitathatatlan.


BEYTHE ANDRÁS 1595-ben megjelent ,,Fivesköny" című művében olvashatjuk:

,, Természeti: Az erdei és mezei cikoria hidegitő és szárasztó. Az kerti hidegitő, de igen nedves, mind az kettő szorító.

Hasznai:

 • Ha megfőzől akármelyik cikoriából egy marokkal borban, az sárt, minden enyves nyálat ki viszön alól az emberbül. 
 • Ha az magvát megtöröd és megiszod borban, hideglelésről jó. 
 • Az kiben vizikórság vagyon jó az cikoriának levelét és gyökerét főzni és melegön meginnia, az májat és vesét tisztítják. 
 • Ha pedig vizét veszöd igen hasznos innia a gyújtovány hideg ellen. Az leveleit, szárait és virágit kelésre és dagadásra igen jó kötni. 
 • Használ köszvényös embörnek is. 
 • Fejfájásról is jó. 
 • Az gyermököknek hasát meggyógyítja ha megdagadott. 
 • Az vize jó kelésre és sebre : minden féle dagadást vele mosni igen használ. Pokolvar és kelevény ellen jó az vize, ha véle mosod és kötöd. 
 • Akinek homályos szöme vagyon, annak is igen hasznos, mert az szömnek dagadását meggyógyítja és világosítja az szömöt. 
 • Az mezei cikoria megoltja a Szent Antal tűzét, az gyomrot erősíti ha ecötben eszöd, igen jó az gyomorra kötni.
 • Az ki lidérczös és magva elfut, elesik, éljen mindennap Rutával együtt, meggyógyítja. 
 • Bujaságot megolt, csak élj vele."

HILDEGARD VON BINGEN a XII. században gyomorrontás ellen javalta a vadcikóriát tiszta borban főzve, nagy katángkóróval egyenlő arányban keverve. Külsőleg pedig ugyanezt a főzetet sebforrasztó gyógyszerként tartotta jónak. 


HIERONYMUS BOCK bőrfertőzések orvosságának tartotta, helyileg alkalmazva tályog, illetve kelés kezelésére. Pikkelysömör, bőrhámlás ellen valóban hatásos, ma is használják. Virágából is készítettek gyógyszert. 


BOCK és kortársa PARACELSUS szemorvosságnak tartották.


Készítésének módját MATTHIOLUS olasz orvos és botanikus írta le.


LIPPAY JÁNOS ,,PosoniKert" (1664) ezt írta: ,,Két féle a Katánkóró vagy Cikória. Egyik vad, a másik kerti. Az íze mind levelének, mind gyökerének keserű.  Kiásása a Cikórianak Sz. Mihály nap után jó száraz üdőben légyen, minek előtte meg-fadgyon a föld.

A cikória igen hasznos azoknak, akik sárga betegséggel terheltettek, és akiknek hév májok és tüdőjök vagyon, ha megfőzik és azt isszák, főképpen kikeletkor. Cicoriábúl faczart levet, ha ki két nap éhomra issza, meg-csillapíttya a vér pökést. Ha Cikoriát meg-törik, és az bal oldalára köti ember, el vészi az szívnek fájdalmát.

Azt írják némelyek az vad katánkóró felől, hogyha az asszony emberek gyakran isszák a levét, meg-szépül és tisztúl az ábrázatjuk tűle."


CSAPÓ JÓZSEF ,,Új füves és virágos magyar kert" (1775) című művében olvashatjuk a katánkóróról: ,,Ez a kóró mindenütt terem útakon, útfélen. Virágai szép színűek, kerekdedek.
Belső haszna:
1- Sárgaságot meggyógyítja a nyers gyökér kinyomott leve, a' ki azt gyakran issza.
2- Májnak s Lépnek keménységeit ezen formán meglágyítja"


DIÓSZEGI SÁMUEL ,,Orvosi füvész könyv" (1812) ajánlása szerint:  ,,A mezei Katáng gyökere, levele sokkal keserűbb, mint amelyeket kertekben termesztenek, viszont orvosi erőre nézve hathatósabb is ennél. Ez is erősítő, hívesítő, felolvasztó, élesztő mint a Pitypang, és kivált az igen érzékeny aszszony személyeknek hasznos orvosságsokféle elgyengítő nyavajákban, p.o. a' napos hideglelések után származott sárgaságban, a belső részeknek, lépnek, májnak dugulásaiban, melankóliában s.a.t. sőt a makats napos hideglelésekben is, melyek a Khinának engedni nem akarnak. E végre kell inni a gyökerének húslével főtt vizét."


A BÜKKI FÜVESEMBER SZABÓ GYURI BÁCSI szerint: ,,A mezei katángot vad cikóriaként is ismerjük mint nagyon hasznos növényt. A gyökerét és két arasznál nem hosszabb felső részét a tűlevelekkel együtt szedjük. Ez az egyik olyan növény, amelyet főzéssel kell elkészíteni – a szárleveles részt is, mert a kórószerű növénynek alig van levele, és a szárból csak főzéssel oldódnak ki a hatóanyagok.

 • A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürülését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágy gerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. 
 • Amit még egyetlen könyvben sem olvastam, a katáng elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik alkotóeleme.
 • A máj és epehólyag működésének elősegítésére kúraszerüen alkalmazzuk. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csésze teát belőle. A második héten már csak minden második reggel, a harmadik héten már csak kétszer, azaz háromnaponként igyunk belőle reggel egy csészével.A teát főzéssel készítjük úgy, hogy egy teáskanál füvet vagy gyökeret egy percig főzzük. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni, de közben is kell inni egy-egy csésze teát belőle.
 • A víz elhajtására naponta minden reggel kell egy csészényit meginni két-három napig. Utána csak akkor kell újra, ha megint előállt a puffadás.
 • A lép tisztítására egy héten két alkalommal igyanak meg a nap bármely szakában egy csésze teát.
 • Fogyasztóteának – egy hét alatt két kilót fogyaszt – egy rész mezei katáng, egy rész veronika és egy rész fehér árvacsalán (virág, levél) keverékét javaslom. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzünk, kiegészítjük 3 dl-re a lefőtt részt, és reggel, délben, este étkezés előtt 1 decilitert elfogyasztunk."

Dr. KMETH SÁNDOR ajánlása: ,, A növény gyökérzetét tavasszal és ősszel érdemes újhold környékén gyűjteni, attól függően, hogy a test alsóbb, vagy felsőbb régióinak kezeléséhez kívánjuk felhasználni. Magját őszi melegek száraz időszakában kell szüretelni. Leveleit, szárát virágát tavasztól őszig folyamatosan gyűjthetjük, száraz napfénytől védett helyen száríthatjuk, illetve piríthatjuk forrázat, főzet, áztatmány készítéséhez, amit tejbe is keverhetünk, enyhítve keserűségét. Frissen is fogyaszthatjuk, de a katáng préselt levét, töretét is alkalmazhatjuk külsőleg, belsőleg egyaránt.

ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS:

 • Mozgató, kissé összehúzó, szárító, hűtő hatású. 
 • Az étvágyat, emésztési energiát fokozza, csökkenti a gyulladásokat, hajtja a vizet, szünteti a hurutokat, lerakódásokat, erőteljes méregtelenítő, hűtő vértisztító, lázcsillapító. Mivel fokozza az emésztési energiát, ezért az emésztő csatornát, és a hozzá közvetlen kapcsolódó szerveket is általánosan tisztítja a lerakódásoktól, alulemésztett tápanyagoktól, mérgektől.
 • Gyomorerősítő, a gyomor emésztőnedv termelését, saverősségét fokozza forrázatának alkalomszerű fogyasztása, a gyomorfal nyálkásságát, a gyomor hurutosodását viszont csökkenti, ezért javallt sápatag arccal együttjáró gyomorgyengeség, gyomorrontás esetén is. A gyomor fertőzéses megbetegedései esetén aromás gyógynövényekkel együtt előnyösen alkalmazható.
 • A belekben felhalmozódott, a bélfalra felrakódott zsírokat, ragacsos béltartalmat, mely elzáródáshoz, puffadáshoz vezethet, leoldja, távozásra készteti, fokozza a bélmozgást. A bél emésztőnedveit is erősíti, nyálkáit, hurutjait csökkenti, normál flóráját segít helyreállítani, ezért a bél gombás, fertőzéses megbetegedéseinek kezelésére kiváló. A pangó bélsarat kihajtja. Rendszeresen is fogyasztható például a székletürítés szabájzásának céljából, mint cikóriakávé, főleg reggelenként, hatását tej hozzáadásával enyhíthetjük, lágyíthatjuk.
 • Azt ezerjófűhöz hasonlóan intenzíven tisztítja a lépet és a májat. A máj zsírosodással, gyulladással (pl.sárgaság) járó betegségeinek egyik lehetséges, rendszeresen és folyamatosan alkalmazható gyógyszere. 
 • Az epetermelést, annak erősségét fokozza, ezért nehezen emészthető, zsíros táplálékok mellé, akár közvetlen, vagy utólagosan fogyasztva a friss növényi levelek, vagy a gyökérből készült főzet is javallt. Az epekövet főzetének kúraszerű alkalmazása képes feloldani. 
 • A hasnyálmirigy alul működésének, illetve az öregkori cukorbetegség kezelésének egyik lehetséges gyógyszere.
 • A vesék szűrőrendszerét tisztítani képes, ezért a vese eredetű magasvérnyomást csökkenti. 
 • Vízhajtó hatású. A szervezet különböző helyein, (végtagok, hasüreg, medence…) felhalmozódott ödémás vizek lecsapolását segíti. 
 • Külsőleg is eredményesen alkalmazható borogatásként, pakolásként dagadások megszüntetésére. 
 • Izületi panaszok, köszvényes tünetek esetén külsőleg és belsőleg egyaránt javalt.
 • Eredményesen kezelhetőek gyökerének főzetével a sömörös tünetek.
 • A bőrfelszínen megjelenő gyulladt pattanásokat, illetve a mélyebbről induló mérges pattanásokat, keléseket, szakállmérgezést, elfertőződött felszíni sebeket kívül-belül egyaránt alkalmazva kezelhetjük a növény friss levével, vagy főzetével.
 • Az idegrendszer terheltségét csökkenti, a tompa, nehézkes idegműködést mozgékonyabbá, könnyedebbé teszi, idegerősítő tonikkét alkalmazható. A hipochondriából, a képzelt betegség állapotából kimozdít. A nyomasztó, lidérces álmok elűzésére igen jó.
 • A szemkörnyék ödémás feldagadásának, a szem homályosságának, kivörösödésének, a kötőhártya gyulladásának kezelésére kamillával, esetleg szemvidítófűvel együtt készített forrázata borogatásként alkalmas.
 • Boros főzete meghűléses, hidegrázásos állapotok felszámolására kiválló, érdemes forraltborba kiegészítőként használni ilyen esetekben. A tompa fejfájást szünteti.
 • A férfiaknál a korai magömlés és a csapongó nemi vágy kezelésére főleg magja, vagy gyökere alkalmas főzet formájában, kúraszerüen alkalmazva.

LÉLEKTANI HATÁSA: A jóindulat, a szeretet, az érzelmi tisztaság megnyilvánulásának növénye, a tisztító tűzet hozza az ember lelkébe. A közönséges, vágyakban megjelenő erőt segít nemesebb állapúbbá alakítani, így az ideák világa felé emelni. Csökkenti az érzelmi túlterheltséget, szennyezettséget, elhajtja a melankóliát fenntartó lelki terheket, így fokozza a létvágyat, az életkedvet, szünteti az elmocsarasodott létállapotokat. Tisztább meglátásokat, fokozottabb magabiztonságot hoz.

MEGKÖTÉS: magas gyomorsav, gyomorfekély, túlzott epetermelés, kiszáradás, széltúlsúly, idegi kimerültség!


 A cikk Lovassy Ilona gyűjtése

Tartalomhoz tartozó címkék: katáng
Az oldal tetejére